Szurikáták születtek a Szegedi Vadasparkban

Öt szurikáta született a Szegedi Vadasparkban, már a látogatók is megfigyelhetik őket kifutójukban.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, FB2023. 06. 21. 13:15
Szurikátakölykök a Szegedi Vadasparkban Forrás: Facebook/Szegedi Vadaspark
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az öt kölyök május közepén tűnt fel a szurikáták föld alatti üregrendszereinek bejáratánál, a családjuk akkor még izgatottan vigyázta őket. A közös gondoskodásnak köszönhetően azonban nem történt baj, azóta mindegyikük szépen és egészségesen fejlődik – tájékoztatta az MTI-t Veprik Róbert igazgató.

A szegedi állatkertben régóta gondoznak szurikátákat. A jelenlegi szülők 2021-ben érkeztek Szegedre Pécsről és Budapestről. Azt, hogy szépen egymásra találhattak, és jól érzik magukat a vadasparkban, az is mutatja, hogy immár 

három alomból származó tíz utódjukkal együtt élnek igen mozgalmas életet a kifutójukban. 

Hosszabb távon a felnövő utódok más állatkertekbe kerülnek, hiszen véges a tartóhely kapacitása, ahogy vadon is elvándorolnak idővel a fiatalok.

A szurikáták Dél-Afrika száraz szavannáin nagy családokban élnek, amelyekben csak az alfanőstény szaporodik, a többiek segítenek az utódok nevelésében. A kölykök – az anya tizenegy hetes vemhessége után – október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra. Hasonlóan más üregekben élő kisemlősökhöz, a szurikátáknál is vannak őrszemek, akik a veszélyt lesik, többnyire állva vagy felegyenesedve ülve. Talán emiatt és azért, mert előre néző szemeik vannak, apró emberek benyomását keltik, és rendkívül népszerűek az állatkert látogatói között.

Borítókép: A kis szurikáták (Forrás: Facebook/Szegedi Vadaspark)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.