Kovács Zoltán: Tizenhárom éve tart a „szappanopera” Brüsszelben

Minden magyarellenes megnyilvánulás azért fontos, mert vissza lehet rá utalni, jogot lehet belőle formálni – mutatott rá az államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: mandiner.hu2023. 06. 05. 8:33
null
2022.11.22. BUdapest Kovács Zoltán Fotó: Kurucz Árpád

Minden magyarellenes megnyilvánulás azért fontos, mert vissza lehet rá utalni, jogot lehet belőle formálni – mutatott rá az államtitkár.

Az európai uniós intézmények és a mainstrem média örökös narratívája szerint mi vagyunk az EU fekete bárányai fogalmazott a Mandinernek adott interjúban Kovács Zoltán, aki szerint ez egy tizenhárom éve tartó „szappanopera”, amelynek fontos politikai szerepe van. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár kiemelte: minden magyarellenes megnyilvánulás mint például egy európai parlamenti állásfoglalás is azért fontos, mert vissza lehet rá utalni, és kvázi jogot vagy jogszabályt keletkeztető hatása is tud lenni adott esetben. Mindig van valamilyen olyan aktuális téma, amely miatt zajlik a nyomásgyakorlás, az elmúlt tizenhárom évben intézményesült egy magyarellenesség az EP baloldalában, ez teljesen nyilvánvaló mutatott rá. Tipikus példa minderre folytatta a magyar kormány orosz–ukrán háborúval kapcsolatos békepárti álláspontja, illetve annak folyamatos kritizálása. Holott, 

teljesen nyilvánvaló, hogy jelen állás szerint minimális az esélye annak, hogy az ukránok a harcmezőn az elszenvedett iszonyatos veszteségek után olyan győzelmet tudnának aratni, ami a nyugat-európaiak fejében van.

– vélekedett az államtitkár. 

A 2024-es soros EU-elnökséggel kapcsolatban – amelyet az Európai Parlament aggályosnak tart – Kovács Zoltán kijelentette: ebben a dologban nem osztottak lapot az Európai Parlamentnek. Ők viszont az elmúlt évtizedben egyre markánsabban próbálnak behatolni olyan területekre, amelyekre az uniós szerződésben foglaltak nem adnak lehetőséget – mutatott rá. Fontos ugyanakkor hangsúlyozni azt is – jelezte –, hogy 

az Európai Unió Tanácsának a soros elnöksége valójában nem egy jog, ami elvehető, hanem kötelesség, a lisszaboni szerződésben rögzített, intézményileg kialakult rendje van

 – rögzítette az államtitkár.

Arra, hogy továbbra is visszatartják a Magyarországnak járó forrásokat, Kovács Zoltán úgy reagált:

 komoly fantázia kell ahhoz, hogy az EP-választások előtti kampányban bármelyik EU-s intézmény részéről elhangzana az, hogy Magyarország minden feltételt maradéktalanul teljesített.

Szóba került a migránsok újraelosztása is, ami ismét megfogalmazódott az unióban. 

Az államtitkár erre válaszul azt mondta: „Ugyanott tartunk nyolc évvel a migrációs válság után, ahol akkor tartottunk.” Felidézte, 2015 után is ugyanez a javaslat került elő, ami félrevezető logikája a szolidaritásnak, ráadásul semmi köze nincs az európai együttműködéshez. Szerinte látható egy olyan cél is, hogy a bevándorlók, akik rendelkeznek már tartózkodási engedéllyel, szavazhassanak a helyhatósági választásokon a baloldali pártokra. 

Borítókép: Kovács Zoltán (Fotó: Kurucz Árpád)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.