időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo
Összesen 102 tanintézmény megkapta a három sikeres pályázat után járó örökös ökoiskola címet

Több mint 1400-ra bővült az ökoiskolák száma Magyarországon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.06.09. 14:56 2023.06.09. 15:25
Több mint 1400-ra bővült az ökoiskolák száma Magyarországon

Az ökoiskola-hálózat jó példája a generációk közti kapcsolódásnak, a nemzedékek közti együttműködésnek – hangsúlyozta pénteken délelőtt Kisfaludy László, a Belügyminisztérium (BM) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az ökoiskola címek átadási ünnepségén. A politikus elmondta, hogy idén szeptembertől már 1402 köznevelési intézmény lesz az ökoiskola-hálózat tagja, vagyis ennyi intézmény építi be rendszerszinten a környezettudatos szemléletet az oktatási, nevelési tevékenységébe.

Sokan büszkén mutatták az ökoiskola címet igazoló oklevelet Fotó: Soós Lajos

Nagyon fontos az infrastruktúra, a szabályozás, a tankönyvek, de a legfontosabbak mégis a programban lévő emberek, pedagógusok, igazgatók és szülők, akik a gyerekeket bevezetik az élet tiszteletébe, a környezet szeretetébe, és tudatosítják bennük a fenntartható világ fontosságát

– fogalmazott Kisfaludy László. Megjegyezte: a fenntarthatóság témája beépült a pedagógusok minősítési rendszerébe is.

A helyettes államtitkár köszöntőjében idézte Ferenc pápa gondolatait is, kiemelve: „az emberiségnek megvan még a képessége, hogy együttműködjön közös otthonunk építésében. Kezdjünk új párbeszédet arról, miként építsük bolygónk jövőjét”. Kisfaludy László rámutatott: a környezettel kapcsolatos kihívások mindenkit érintenek.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára közölte: a kormány célkitűzése az, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen.

– Ez másként nem valósulhat meg, csak együttműködéssel – húzta alá, hozzátéve: a környezeti nevelésben fontos szerepe van a személyes példamutatásnak.

RAISZ Anikó
Raisz Anikó az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Fotó: Soós Lajos

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén kétszer annyian vettek részt, mint tavaly. A környezetvédelem iránti elkötelezettség kapcsán megjegyezte továbbá, hogy az alaptörvény is kiemelten foglalkozik a Kárpát-medence élővilágának, természeti kincseinek védelmével. Raisz Anikó jelezte: a zöldóvodaprogram 2023-as jelentkezése ezen a héten indult el.

A kezdeményezés népszerűségét az is mutatja, hogy ma már minden negyedik gyerek zöldóvodába jár

– fűzte hozzá.

A pénteki ünnepségen 118 új taggal bővült az ökoiskola-hálózat, további 91 intézmény másodízben nyerte el az ökoiskola minősítést, 102 iskola pedig megkapta a három sikeres pályázat után járó örökös ökoiskola címet.

Borítókép: Kisfaludy László (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.