Több mint 1400-ra bővült az ökoiskolák száma Magyarországon

Összesen 102 tanintézmény pedig megkapta a három sikeres pályázat után járó örökös ökoiskola címet.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 06. 09. 14:56
KISFALUDY László András
Budapest, 2023. június 9. Kisfaludy László András, a Belügyminisztérium köznevelésért felelős helyettes államtitkára beszédet mond az Ökoiskola címek átadásán az ELTE Lágymányosi Campusán 2023. június 9-én. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ökoiskola-hálózat jó példája a generációk közti kapcsolódásnak, a nemzedékek közti együttműködésnek – hangsúlyozta pénteken délelőtt Kisfaludy László, a Belügyminisztérium (BM) köznevelésért felelős helyettes államtitkára az ökoiskola címek átadási ünnepségén. A politikus elmondta, hogy idén szeptembertől már 1402 köznevelési intézmény lesz az ökoiskola-hálózat tagja, vagyis ennyi intézmény építi be rendszerszinten a környezettudatos szemléletet az oktatási, nevelési tevékenységébe.

Sokan büszkén mutatták az ökoiskola címet igazoló oklevelet Fotó: Soós Lajos

Nagyon fontos az infrastruktúra, a szabályozás, a tankönyvek, de a legfontosabbak mégis a programban lévő emberek, pedagógusok, igazgatók és szülők, akik a gyerekeket bevezetik az élet tiszteletébe, a környezet szeretetébe, és tudatosítják bennük a fenntartható világ fontosságát

– fogalmazott Kisfaludy László. Megjegyezte: a fenntarthatóság témája beépült a pedagógusok minősítési rendszerébe is.

A helyettes államtitkár köszöntőjében idézte Ferenc pápa gondolatait is, kiemelve: „az emberiségnek megvan még a képessége, hogy együttműködjön közös otthonunk építésében. Kezdjünk új párbeszédet arról, miként építsük bolygónk jövőjét”. Kisfaludy László rámutatott: a környezettel kapcsolatos kihívások mindenkit érintenek.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium (EM) környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára közölte: a kormány célkitűzése az, hogy Magyarország 2030-ra Európa öt legélhetőbb országának egyike legyen.

– Ez másként nem valósulhat meg, csak együttműködéssel – húzta alá, hozzátéve: a környezeti nevelésben fontos szerepe van a személyes példamutatásnak.

RAISZ Anikó
Raisz Anikó az együttműködés fontosságát hangsúlyozta Fotó: Soós Lajos

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióban idén kétszer annyian vettek részt, mint tavaly. A környezetvédelem iránti elkötelezettség kapcsán megjegyezte továbbá, hogy az alaptörvény is kiemelten foglalkozik a Kárpát-medence élővilágának, természeti kincseinek védelmével. Raisz Anikó jelezte: a zöldóvodaprogram 2023-as jelentkezése ezen a héten indult el.

A kezdeményezés népszerűségét az is mutatja, hogy ma már minden negyedik gyerek zöldóvodába jár

– fűzte hozzá.

A pénteki ünnepségen 118 új taggal bővült az ökoiskola-hálózat, további 91 intézmény másodízben nyerte el az ökoiskola minősítést, 102 iskola pedig megkapta a három sikeres pályázat után járó örökös ökoiskola címet.

Borítókép: Kisfaludy László (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.