Biztonsági öv nélkül szállították a táborba a gyerekeket

A sofőrön kívül még hat gyermek volt abban az autóban, amelyet a rendőrök megállítottak Miskolcon, a Kondor Béla utcában.

Magyar Nemzet
Forrás: police.hu2023. 07. 05. 14:51
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Táborozó gyerekeket szállítottak gyermekbiztonsági rendszerek használata nélkül és a biztonsági öv részleges használatával. A rendőrség a sofőrt pénzbírsággal sújtotta, és eltiltotta a vezetéstől – írja a Police.hu

A sofőrön kívül még hat gyermek volt abban az autóban, amelyet a rendőrök megállítottak Miskolcon, a Kondor Béla utcában. A gyerekek közül öten gyermekbiztonsági rendszer nélkül utaztak, illetve a biztonsági öveket sem megfelelően használták.

A Miskolci Rendőrkapitányság az ügyben hozott határozatában a sofőrt három hónapra eltiltotta a vezetéstől és 45 ezer forint pénzbírsággal sújtotta.

A Miskolci Rendőrkapitányság az eset kapcsán az alábbiakra hívja fel a gyermekeket szállító sofőrök figyelmét:

Három évnél fiatalabb gyermek csak gyermekülésben, ebből adódóan csak olyan gépkocsiban szállítható, amelynek a gyári kialakítása lehetővé teszi a gyermekbiztonsági rendszer alkalmazását. Így például egy biztonsági övvel nem rendelkező, veterán autóban nem szállítható három évnél fiatalabb kisgyermek.

A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha a gépkocsi hátsó ülésén utazik, a harmadik életévét betöltötte, legalább 135 centiméter magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel – testméretéhez igazítottan – biztonságosan rögzíthető. A testmagasság azért fontos, mert az autók passzív biztonsági rendszerei az adott magasságok alatt nem hatékonyak, sőt sérülést is okozhatnak. Az alacsonyabb gyermek kicsúszhat a biztonsági öv alól, illetve az öv felső szára nem a vállánál, hanem a nyaknál fut, ami szintén veszélyes.

A tapasztalatok szerint egy személyautó legbiztonságosabb ülése a jobb hátsó ülés, így elsődlegesen oda érdemes berakni a gyermekülést. Már csak azért is, mert ez a járda felőli oldal, ott a legbiztonságosabb a be- és a kiszállás, így a legkényelmesebb a biztonsági öv be- és kicsatolása. A kisebb gyermekek a menetiránynak háttal – kikapcsolt utasoldali első légzsák mellett – az első utasülésen elhelyezett gyerekülésben is utazhatnak.


Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.