Egy újabb nagyszabású ígéret Karácsonytól, amiből semmi nem lett

Csak ígéret maradt a főpolgármester részéről a szigetelés, nyílászárócsere és fűtés-korszerűsítés. A budapesti Fidesz hívta fel a figyelmet Facebook-posztjában, hogy Karácsony Gergely 2019-ben azzal hitegette a szavazókat, hogy megválasztása után lehetővé teszi, hogy a családok önerő és hitel nélkül növelhessék otthonuk energiahatékonyságát.

2023. 07. 10. 17:29
null
20190922 Budapest Karácsony Gergely közös ellenzéki főpolgármester-jelölt bemutatja programját a a Trip Rendezvényhajón. Fotó: Mirkó István Magyar Nemzet Képen: programfüzet, szemüveg Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fűtési támogatás, egységes parkolási rendszer: Karácsony Gergely egyetlenegy ígéretét sem tartotta be − hívta fel a figyelmet a budapesti Fidesz. Legutóbbi Facebook-posztjukban kiemelték: „A főpolgármester 2019-ben azzal hitegette a szavazókat, hogy megválasztása után lehetővé teszi, hogy a családok önerő és hitel nélkül növelhessék az otthonaik energiahatékonyságát: szigetelés, nyílászárócsere, fűtés-korszerűsítés. Ez is csak ígéret maradt.”  

Hasonló a helyzet a közlekedési alapjövedelemmel. A budapesti Fidesz kiemelte: Karácsony első ígéretei között volt, hogy bevezeti a közlekedési alapjövedelmet. Mint fogalmaztak: 

A 2019-es kampánya alatt váltig állította, hogy minden budapesti felnőtt meg fogja kapni és önmaga döntheti el, hogy közösségi közlekedésre, parkolásra vagy éppen bringázásra használja fel ezt a támogatást. Valaki találkozott ezzel azóta? Mert mi nem… Az idő bebizonyította: ez is csak egy hazugság volt, mint ahogy a főpolgármester többi ígérete is.

A politikusok ígéreteit számontartó Ígéretfigyelő nevű nonprofit civil weboldal tavaly őszi adatai szerint kiderült: Karácsony Gergely 156 kampányígéretéből mindössze harminc teljesült, 126 pedig részben vagy egyáltalán nem. A szigetelés, nyílászárócsere és fűtés-korszerűsítés mellett azt is ígérte, hogy jelentősen növeli a közlekedésbiztonságot, fejleszti a közbiztonságot: három év alatt kétezer új térfigyelő kamerát szereltet fel. Újraindítja a panelprogramot, letöri az albérletárakat. Megszünteti a lakhatási válságot a nonprofit lakásszektor növelésével.

Utóbbival kapcsolatban rákérdeztünk a fővárosnál, hogy pontosan mire költik azt a kétmilliárd forintos uniós támogatást, amelyből húsz lakást építenek rászorulóknak. Az ugyanis korábban kiderült, hogy kétmilliárd forint összegű közvetlen európai uniós forrást nyert el Budapest lakhatási programra. A Főpolgármesteri Hivatal korábbi közleményében azt írta, hogy a programban a Fővárosi Önkormányzat konzorciumi partnerekkel együttműködésben egy legalább húszlakásos, közel nulla energiaigényű lakóépületet alakít ki a IV. kerületi Szabadkai utcában egy hosszú ideje üresen álló volt iskolaépületből, ami rászoruló budapestiek számára biztosít majd megfizethető, fenntartható otthonokat. A közlemény szerint a pályázat részeként lakásügynökségi, energiaszegénységi és energiahatékonysági módszertani és fejlesztési programokat is megvalósítanak. 

A Főpolgármesteri Hivatal a megjelenésig nem válaszolt megkeresésünkre, amint megteszik, frissítjük cikkünket.

Borítókép: Karácsony Gergely fotója egy programfüzeten (Fotó: Mirkó István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.