Fenyegető pénzbehajtás és megszorítások Karácsony Budapestjén

Pénzbehajtás és megszorítások fenyegetik a fővárosiakat – írta lapunknak küldött nyilatkozatában az Energiaügyi Miniszté­rium Karácsony Gergelyék vízdíjemelési tervei kapcsán. Úgy vélték, a főpolgármester a felelős a hatáskörébe tartozó vízművek üzemeltetéséért, és a megemelkedett adóbevételei ellenére is a csőd szélére sodorta Magyarország legtehetősebb önkormányzatát. Bagdy Gábor, a fővárosi Fidesz–KDNP képviselője úgy vélekedett: a főváros a végóráit éli pénzügyi értelemben, amiről csak maga tehet.

Harangozó Éva–Molnár János
2023. 07. 27. 7:25
BÕSZ Anett; KARÁCSONY Gergely; TÜTTÕ Kata
Budapest, 2022. november 17. Karácsony Gergely fõpolgármester (k) beszédet mond, mögötte Bõsz Anett (DK) humán területekért felelõs fõpolgármester-helyettes (b) és Tüttõ Kata (MSZP) városüzemeltetésért felelõs fõpolgármester-helyettes a fõváros napja alkalmából tartott ünnepségen, amelyen díszpolgári címeket és elismeréseket adtak át az Újvárosháza dísztermében 2022. november 17-én. Az eseménnyel megkezdõdött a Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezett, két éven át tartó ünnepségsorozat is. MTI/Kovács Attila Fotó: Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Vízművek működése a főpolgármester felelőssége. Karácsony Gergely 214 milliárdos megtakarítással vette át a fővárost, és egyre növekvő iparűzési adóbevétellel rendelkezik. Ennek ellenére a csőd szélére vitte az ország leggazdagabb önkormányzatát, és most, hogy elfogyott a pénz, Gyurcsány parancsára támadja a kormányt, mindenhol pénzt akar behajtani, és megszorításokkal fenyegeti a budapestieket

– írta a lapunk kérdéseire küldött válaszában az Energiaügyi Minisztérium arra reagálva, hogy a BKK-jegyek árának drasztikus megemelése után vízdíjemelés is várható Budapesten. 

– A főváros pénzügyi értelemben a végóráit éli, nem hivatkozhatnak külső okokra – emelte ki megkeresésünkre ezzel kapcsolatban Bagdy Gábor, a fővárosi Fidesz–KDNP képviselője. Emlékeztetett: a főváros pénzügyi helyzete napról napra rosszabb, annak ellenére, hogy több mint kétszázmilliárdot örököltek az előző, Tarlós István vezette fővárostól. Arra reagálva, hogy a Karácsony Gergely-féle városvezetés pert fog indítani a Magyar Energia- és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) ellen azért, hogy megtudja, mennyibe kerül egy köbméter víz kitermelése és csővezetékes szállítása, a képviselő kijelentette: 

a főváros vezetése kommunikációs játszmába kezd, amikor elkezd pereskedni, ez látható volt a szolidaritási adónál is.

Lapunk megkereste Tüttő Kata főpolgármester-helyettest is, aki elmondta: a fővárosi költségvetésből és a közvilágításból kell pénzt elvenniük, hogy a vízdíjakat tudják fizetni, ami óriási veszteséget jelent a fővárosnak. Bagdy Gábor szerint ez demagógia, ugyanis lett volna más lehetősége a fővárosnak, például nem kellett volna olyan sok osztalékot kifizetnie a Fővárosi Csatornázási Műveknek.
Ahogy arról tegnap lapunk beszámolt, újabb megszorítást tervez Karácsony Gergely és a fővárosi vezetés. A BKK-jegyek árának huszon­nyolc százalékos megemelését követően a fővárosi vízdíjak növelését is kilátásba helyezte Tüttő Kata főpolgármester-helyettes. 
Karácsony Gergely főpolgármester jobbkeze arra hivatkozott, hogy a Fővárosi Vízműveknél az előállítási költségek kétszer nagyobbak a bevételnél. Tüttő Kata főpolgármester-helyettes szerint tarthatatlan, hogy a budapesti vállalkozások nem a piaci árat fizetik meg a szolgáltatásért.

Borítókép: Karácsony Gergely és helyettesei (Fotó: MTI/Kovács Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.