Holnap kezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor

Nem hivatalosan kedden, hivatalosan szerdán kezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, amelynek a mottója: „A béke ideje”. A rendezvénysorozatot szerdán a hagyományoknak megfelelően az alapítók és szervezők gondolataival indítják útjára. A szabadegyetem legjobban várt eseményét szombaton tartják, ahol beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

2023. 07. 17. 15:03
Tusványos sajtáj.
Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden megkezdődik a 32. Bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor, amelynek mottója: A béke ideje. Már a 0. napon is nagyon sok program várja a hétvégéig tartó rendezvénysorozat résztvevőit. Kedden tartják egyebek mellett Jándi Dávid festőművész emlékkiállításának megnyitóját mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke részvételével. Emellett a tábor lakói számos kulturális rendezvény – előadások, irodalmi műsorok, zenei programok – közül választhatnak, este pedig a Maszkura és a Tücsökraj, valamint a Magna Cum Laude ad koncertet.

A szabadegyetem a Kárpát-medencei magyarság nagy találkozóhelye Fotó: Bach Máté


Hivatalos megnyitó szerdán

 

Másnap, szerdán – helyi idő szerint – délelőtt tíz órakor tartják a 32. Tusványos hivatalos megnyitóját, ahol beszédet mond Németh Zsolt, Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Szövetség alelnöke és Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester. A rendezvény moderátora Popa Ilona erdélyi főszervező lesz.

Áldást mond Bakcsy Gábor tusnádfürdői református lelkipásztor, Biró Attila, a tusnádfürdői leányegyházközség unitárius lelkésze és T. Kalányos Ottó, az Alcsíki főesperesi kerület cigánypasztorációjáért felelős lelkipásztor, csíkszentkirályi segédlelkész.

Ezt követően, napközben egész héten számos programmal várják az érdeklődőket. A Lőrincz Csaba-sátorban szerdán Világrend és biztonság. A béke ideje?, Kulturális trendek, 21. századi kihívások az agráriumban, illetve Versenyképesség és környezeti kihívások címmel tartanak előadásokat, a programon felszólal mások mellett Németh Zsolt, Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszteri biztosa, illetve Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.


Pártközi vitafórum a szabadegyetemen


Csütörtökön a fősátorban Gazdasági kihívások Covid után, háború közben, Az egyetemek szerepe a területfejlesztésben, valamint Nemzetállamok szuverenitása, avagy hogyan küzd az uniós jog a nemzeti jog ellen címmel szerveznek kerekasztal-beszélgetéseket, amelyeken mások mellett részt vesz Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium államtitkára, Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Tuzson Bence leendő igazságügyi miniszter is. 

Ugyancsak csütörtökön, délután tartanak egy kifejezetten érdekesnek ígérkező kerekasztal-beszélgetést Pártközi vitafórum választások előtt címmel, a programon felszólal majd Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, Molnár Zsolt MSZP-s országgyűlési képviselő, Kanász-Nagy Máté, a Lehet Más a Politika frakcióvezető-helyettese, Brenner Koloman, a Jobbik frakcióvezető-helyettese és Nacsa Lőrinc, a KDNP frakcióvezető-helyettese.

A program moderátora Deák Dániel, a Megafon véleményvezére, a XXI. Század Intézet vezető elemzője lesz.

A diáktáborban van idő a kikapcsolódásra is Fotó: Bach Máté

Pénteken tartják a Nemzetpolitikai kerekasztalt, amelyen mások mellett Potápi Árpád János és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is felszólal. Az esemény moderátora Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő, a Külgazdasági és Külügyminisztérium miniszteri biztosa lesz.

Ugyancsak pénteken A békéhez erő kell! – NATO-csúcs után, A magyar kultúra. Értékőrzés és innováció határon innen és túl, illetve A jövő energiái címmel tartanak kerekasztal-beszélgetéseket mások mellett Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Csák János kulturális és innovációs miniszter és Lantos Csaba energiaügyi miniszter részvételével.


Kormányfői elemzés


Szombaton délelőtt – helyi idő szerint – 10 óra 30 perckor tartják a bálványosi nyári szabadegyetem és diáktábor mindig legjobban várt eseményét, amelyet ezúttal Tusványos 32 – A béke ideje címmel rendeznek meg. A programon a hagyományoknak megfelelően előadást tart Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Az esemény moderátora Németh Zsolt lesz.

Orbán Viktor kormányfő idén is megosztja gondolatait a Tusványoson Fotó: Bach Máté

A napközbeni közéleti, kulturális és szórakoztató előadások, programok mellett este számos koncerttel várják a tábor résztvevőit és az érdeklődőket, fellép mások mellett a Pál Utcai Fiúk, a Quimby, az Anima Sound System, a Vad Fruttik, a Parno Graszt, a Péterfy Bori & Love Band, a Republic és az Ismerős Arcok.

Az első szabadegyetemet 1990 nyarán tartották Bálványosfürdőn a Fidesz kisebbségi titkársága, az angol Fiatal Szociál-Liberális Demokraták és erdélyi Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetsége rendezésében.

Ezt követően minden évben bővült a rendezvény mérete, egyre több lett a résztvevő, ezért 1997-től már a közeli Tusnádfürdőn szervezték meg a programot, de a szabadegyetem megtartotta az eredeti nevét. Azóta a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort mindig Tusnádfürdőn szervezték meg, ez alól 2020 és 2021 volt kivétel, mert akkor a koronavírus-járvány miatt nem tudták megtartani a programot.

Borítókép: Németh Zsolt (középen) és Toró T. Tibor neve összenőtt a Tusványossal (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.