„Horgonyt vetettek” Siófokon a Bahart új hajói

Ezzel történelmi léptékű műszaki fejlesztés valósulhatott meg.

Magyar Nemzet
2023. 07. 03. 20:48
null
Elérték a Balatont a Bahart új hajói Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megérkeztek a Balatonra az új kompok és katamaránok, amelyek hétfőn sikerrel keltek át a siófoki hajózási zsilipen − emelte ki a Balatoni Hajózási Zrt. sajtóközleményében. A flotta június 21-én indult Komáromból, és alig több mint egy hét alatt tette meg a Siófokig tartó, közel 400 km-es távot. Ezzel történelmi léptékű műszaki fejlesztés valósulhatott meg, ugyanis a rendszerváltás óta először érkeztek új kompok és katamaránok a Balatonra. Ráadásul a kompok minden eddiginél több utast és járművet tudnak majd szállítani.

Mint kiderült: a hajókat indulás előtt visszabontották, így első lépésként immár a Bahart siófoki telephelyén visszahelyezik az úgynevezett felépítményeiket. Az új katamaránok Balaton és Tomaj között egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak, míg a kompok külön-külön is a jelenlegi kapacitásnál 20 százalékkal több, azaz 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd. 

Ezzel a turizmus mellett a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerepet játszhatnak, valamint hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag-kibocsátás. 

A Közép-Európában egyedülálló, legmodernebb környezetvédelmi normáknak is megfelelő motorokkal készült hajók az összeszerelést és az üzembe helyezést követően kaphatják majd meg a hatósági engedélyeket.

A fejlesztés történelmi léptékű, hiszen a Bahart 1978–81 között szerezte be a jelenleg is használt három katamaránját, de a kompok átlagos életkora is 50–60 év közé tehető. 

40 éve nem történt ilyen mértékű korszerűsítés a balatoni hajózásban. Azonban nemcsak a hajók beszerzése, hanem a szállításukat végző flotta teljesítménye is egyedülálló a balatoni hajózás történetében. Még soha nem került sor ekkora flotta, ennyire komplex logisztikai útvonalon való közlekedésére a Dunán, majd a Sió csatornán át a Balatonra. A Bahart, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, a hajógyár, valamint a szállításban közreműködő további partnervállalatok munkatársainak felkészültségének köszönhetően a flotta akadálymentesen teljesítette a 400 km-es útvonalat 

– emelte ki Veigl Gábor, a Bahart vezérigazgatója a hajók érkezése kapcsán. Az összeszerelést követően forgalomba álló kompok Szántódrév és Tihanyrév között közlekednek majd, míg a katamaránok a Fonyód−Badacsony, valamint Siófok–Balatonfüred–Tihany útvonalon teljesítenek majd szolgálatot.

 

Borítókép: Elérték a Balatont a Bahart új hajói (Fotó: MTI/Vasvári Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.