Karácsony helyettese beismerte: elfogyott a Főváros pénze

Csőd szélére került a Városháza, jelenleg mínusz 1,1 milliárdon áll az önkormányzat számlája.

2023. 07. 13. 12:40
Borítókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg mínusz 1,1 milliárd forinton áll a főváros számlája, folyószámlahitelből él a város – fogalmazott rendkívüli sajtótájékoztatóján Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes. 

Vakarhatják a fejüket Karácsonyék. Fotó: Havran Zoltán

A szolidaritási hozzájárulás kapcsán, kiemelte, hogy 

azonnali jogvédelmet kértek, amelyet a bíróság első fokon elutasított. Most újra beadták a kérelmet, módosításokkal.

Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy az éves tervezett bevétel 45 százaléka beérkezett. Ezek közül az iparűzési adóbevétel 51 százaléka is, várhatóan szeptember 15-én érkezik a második része. Egyébként a 2023-as évre tervezett mérték több mint 271 milliárd forint. Ennek érkezett be június végével több mint a fele, vagyis 139 milliárd forint. 

Hozzátette, hogy a kormányzati rezsitámogatás nem érkezett meg. Az ingatlanértékesítési tervek sem úgy működnek, ahogy tervezték. Közösségi közlekedés tervezett összegének 36 százalékát költötték el, itt az áthidaló hitel pótolja a forrást. Ezek mellett adósságszolgálatra nyolc százalékot kötöttek a költségvetésből, közvilágításra hat százalékot. 

Kiss Ambrus elmondta, hogy az ő nyilvántartásuk szerint 5,5 milliárd forinttal tartoznak az Fővárosi Önkormányzatnak a kormányzati intézményeknek. Ehhez jön még hozzá a Lánchíd felújításához tervezett hatmilliárd forintos kormányzati hozzájárulás, amire a főváros továbbra is számít, habár a felújítás még mindig nem készült el. 

A túlélőprogram segítségével, a számításaik alapján az augusztusra előirányozott mínusz 70 milliárdos folyószámla egyenleg összege lecsökkent mínusz 39 milliárdra, tehát elkerülte a csődöt a főváros, amihez hozzájárult, hogy megemeltük a hitelkeretet

− emelte ki a főpolgármester-helyettes.

Hozzátette: decemberig a nyitott kérdések között szerepel a rezsitámogatás megérkezése, a Lánchíd hozzájárulása és a fejlesztési hitel engedélyezésének a kérdéses, ami 35 milliárd forintnyi összeg, amelyekről a kormány dönt.

Kiss Ambrus hozzátette: minden hónapban tájékoztatni fogják a közvéleményt Budapest költségvetéséről. 

Borítókép: Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.