Következő mérkőzések
Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Orbán Viktor Sopronból: A háború el fog húzódni + videó

Magyarországon nem lesznek migránsgettók – hangsúlyozta a miniszterelnök. Arról is beszélt, hogy a baloldal külföldi finanszírozása egyértelműen szuverenitási és korrupciós kérdés.

Magyar Nemzet
2023. 07. 14. 6:50
ORBÁN Viktor
Sopron, 2023. július 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! címû mûsorának Sopronban 2023. július 14-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szerda este kezdtük meg a kormányülést és péntek délben zárjuk – fogalmazott Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában. A miniszterelnök a Sopronbánfalván tartandó háromnapos kihelyezett kormányülés féltávjánál, egy helyi studióban nyilatkozva elmondta, hogy ilyenkor az aktuális ügyek mellett az úgynevezett nagy ügyekről is esik szó.

– Ilyen ügyek az energiaellátás, a mezőgazdaságban zajló technológiai folyamatok, valamint a honvédelem és a demográfiai folyamatok, családtámogatási döntések – közölte. Mint mondta, másfajta jövő vár a magyarokra, ha van háború. Kiemelte, hogy nyugaton továbbra is háborút akarnak, ez a NATO-csúcson megerősítést nyert, a béke hangján pedig alig-alig beszélnek, így belátható időn belül nem fog véget érni a háború és nem szűnnek meg a szankciók.

– Ezek nélkül visszatérhetnénk a normális gazdasági növekedési pályájára – szögezte le. Felhívta a figyelmet, hogy 

a kormánynak megvan a terve, hogy a háború és a szankciók ellenére év végére egy számjegyűre csökkenjen az infláció.

Migránsgettók építését kéri Brüsszel

A miniszterelnök a migrációval kapcsolatban elmondta, az héten Brüsszelben egy megbeszélésen a többség úgy döntött, hogy bevezeti a kötelező migránskvótát, ez Magyarországra évente több tízezer migráns betelepítését jelentené, migránsgettók építésére kötelezné a tagállamokat.  

A tegnapi kormányülésen áttekintettük milyen politikai és jogi lehetőségünk van arra, hogy megakadályozzuk Brüsszelt a terve végrehajtásában – tette hozzá. 

Van egy úgynevezett gazdaságpolitikai rendszer vagy irányítás. Minden évben kiadják, hogy a tagállamoknak mit kellene tenniük gazdaságuk megváltozása érdekében. Brüsszelnek idén is van egy olyan javaslata, amely a rezsicsökkentés kivezetéséhez vezetne – mondta, hozzátéve, tegnap is tárgyaltak arról a kormányülésen, hogy ezt hogyan tudják megakadályozni. A kormányfő elmondta azt is, tárgyaltak egy új hulladékgazdasági rendszerről, amelynek bevezetése hátrányosan érintené a borászokat, ezért most erre is próbálnak megoldást találni. 

– Kétségkívül az ukránok kommunikációs stílusa szokatlan. Ha bajban és segítséget kérsz, viselkedj rendesen – fogalmazott a kormányfő arra a felvetésre, hogy a NATO-csúcs után már a brit védelmi miniszter is kritizálta az ukrán elnököt, mondván, hogy lehetne hálásabb. Orbán Viktor érti, hogy az ukránok nagyon nagy bajban vannak, ám fontos, hogy ne fogadjuk el az ukrán nézőpontot a sajátunkként, mert azzal belecsúszunk a háborúba, és az azt jelentené, hogy világháború van. 

Miért nem akarják az amerikaiak a háború végét? 

– A helyzet továbbra is rendkívül veszélyes – szögezte le Orbán Viktor. Emlékeztetett, hogy naponta százával, olykor ezrével halnak meg emberek a szomszédunkban. – Észnél kell lennünk – rögzítette. A kormányfő egyébként egyetért Zelenszkij ukrán elnök azon kijelentésével, hogy az USA öt perc alatt véget vethetne a háborúnak, szerinte, ha az amerikaiak a háború végét akarnák, akkor annak már holnap vége lenne. – A NATO-csúcson sem kaptunk választ arra, hogy amerikaiak ezt miért nem akarják – árulta el a miniszterelnök.  

Egy másik felvetésre válaszolva elmondta, hogy a mostani tendenciákat tekintve van esély arra, hogy már decembernél egy-másfél hónappal hamarabb egyszámjegyű legyen az infláció. 

Migráció: Működik a magyar modell

Orbán Viktor elmondta, az elmúlt egy évben az unió határainál 330 ezer illegális migránst tartóztattak fel, ebből 270 ezret a magyar határnál. A miniszterelnök nem zárja ki, hogy a „brüsszeli kollégáknak” lehetnek jó meglátásaik bizonyos kérdésekben, de 

a migrációval kapcsolatban nekünk a saját tapasztalatainkra kell támaszkodnunk.

Mindig fel kell idézni az emlékezetünkben, hogyan csaptak össze az erőszakos és felfegyverzett migránsok a magyar határőrökkel Röszkénél, hogyan meneteltek keresztül az országon százezrével, hogyan szállták meg a budapesti pályaudvarokat, tehát nekünk van tapasztalatunk, nekünk ebből kell dolgozni. A tapasztalat azt mondatja velünk, hogy semmilyen migráció – szögezte le a kormányfő. A miniszterelnök szerint egyetlen megoldása van a migrációnak, mégpedig az, hogy akinek menedékkérelmét nem bírálták el, annak az unió határán kívül kell maradnia. Elmondta, Magyarország a kérdésben saját modellt épített fel, ezért sincsenek Magyarországon migránsok. 

A magyar migrációs modellről a miniszterelnök elmondta, hogy Brüsszel szerint ez nem helyes, ezért nem akarják ezt a modellt átvenni. – A magyar emberek három perc alatt kipenderítenék azt a kormányt, amelyik úgy viselkedne, mint a nyugati kormányok – fogalmazott. Jelezte, hogy amíg nemzeti kormány van Magyarországon, addig nem lesznek migránsgettók hazánkban, éppen elég munka volt annak idején a menekülttáborokat felszámolni.

Orbán a magyar baloldalról: Zsoldosok ülnek velünk szemben!

Leszögezte, hogy nem szabad engedni az ellenzéki követeléseknek. – Kiderült, hogy dollárban, euróban és fontban is fizetik az ellenzéket, és aki fizet, az rendeli a nótát – jegyezte meg. A miniszterelnök közölte, hogy a migránsokkal szembeni küzdelem első frontvonala a magyar parlamentben van, miután 

a baloldal lebontaná a határkerítést és migránsgettókat csinálnának Magyarországon.

– Ezek az emberek nem a magyar emberek érdekeiből cselekednek, hanem külföldi megbízóik érdekei szerint járnak el – mondta a baloldal finanszírozási botrányával kapcsolatban. A miniszterelnök szerint akik ezt korrupciónak nevezik, azok nem járnak messze a valóságtól, a korrupció pedig mindenhol bűncselekmény, ő maga egyébként szuverenitási kérdésként tekint rá.

– Nem egyértelműek a mostani szabályok, a mostani jogszabályok alapján is bűncselekmény ez, de biztosan egyértelműsíteni kell a szabályokat. Aki eladja Magyarország szuverenitását, aki pénzt fogad el, az bűncselekményt követ el – szögezte le a miniszterelnök. 

Borítókép: Orbán Viktor (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.