Rétvári Bence: Európa legnagyobb migránsgettóját akarják ránk kényszeríteni

A magyar baloldalnak a külföldi támogatásokért cserébe folytatott migrációpárti és a kvótákat támogató politikája minden magyar és európai ember számára veszélyes – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a röszkei közúti határátkelőhelyen. Rétvári Bence szerint Brüsszel migránsgettót hozna létre Magyarországon.

2023. 07. 18. 11:26
Karnok Csaba
20230606 Röszke Befejeződött a déli határzár megerősítése. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Bakondi György a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója és Farsang Tamás a büntetés-végrehajtás országos parancsnokhelyettesének sajtótájékoztatója a határkerítésnél. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM) Fotó: Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nyolc évvel ezelőtt a déli határon óriási tömegekben áramoltak át az illegális migránsok Magyarországra, és a magyar baloldal egységesen tagadta azt, hogy az illegális migráció létezne, álproblémának nevezte – idézte fel tegnap Röszkén a belügyminiszter helyettese. Rétvári Bence hozzátette: Amikor még nem állt a kerítés, emberek százezrei lépték át a magyar határt, a magyar baloldal pedig azt állította, hogy itt nem történik semmi, nincs semmi veszély ebben, amikor pedig elkezdett épülni a kerítés, a baloldal azt is ellenezte. 

Lázongók egy görög migránsgettóban (Fotó: MTI/EPA-KEYSTONE)

A miniszterhelyettes a röszkei határátkelőnél azt is hangsúlyozta: 

ha Magyarország nem épített volna kerítést, ha Magyarország jogi és emberi erővel nem védené a déli határt, akkor most a röszkei nem egy törvénytisztelő és nyugodt határátkelőhely lenne. 

Brüsszel áttörné a déli határzárat

Az államtitkár közölte, Brüsszel folyamatosan, újabbnál újabb kísérletekkel próbálkozik áttörni a magyar déli határzárat, és ezzel beengedni az illegális migránsokat. – Ennek a legújabb kísérlete két hónappal ezelőtt volt, amikor egy puccsszerű eljárással, minősített többséggel áterőltették a saját kötelező kvótajavaslatukat, amelyek értelmében minden európai uniós országnak automatikusan be kell fogadni a bevándorlókat – tette hozzá. 

Rétvári Bence hangsúlyozta, ha Brüsszel kötelező betelepítési kvótákról szóló terve megvalósulna, több tízezer illegális migráns lenne körülöttünk, akik folyamatosan követelnék, hogy bejuthassanak az Európai Unióba. 

Kitért arra, hogy ez esetben Magyarországnak tízezeres nagyságrendben kellene folyamatosan eljárásokat lebonyolítania a déli határnál, a kötelező kvóta pedig mágnesként vonzaná ide az illegális migránsokat. – Ezért kell a határokat megvédeni, a kvótákat pedig elutasítani – szögezte le a politikus. 

Szerinte 

az Európai Unió legnagyobb migránsgettóját kellene felállítani Magyarországon a migránskvóta brüsszeli elfogadása esetén

– erről szintén tegnap, az M1 aktuális csatorna műsorában beszélt Rétvári Bence. 

Közölte: a tervezet szerint az Európai Unió területére érkező migránsok 28,3 százalékának a menekültkérelmét Magyarországon kellene elbírálni, ami több mint 30 ezer migráns egyidejű elhelyezését tenné szükségessé. 

– Eközben Görögországnak 5,5, Bulgáriának 2, Franciaországnak 2, Németországnak 1,4, Belgiumnak 0,3, Ausztriának és Svédországnak pedig csupán 0,2 százaléknyi migránst kellene befogadnia a kérelmük elbírálása idejére – tette hozzá. 

A politikus hangsúlyozta, a magyar kormány elvi szinten ellenzi, hogy kivegyék a kezéből a migrációs politika jogosítványát. Annál is inkább, mert az erről szóló referendum alkalmával 3,3 millió magyar ember szavazott arról, hogy mi dönthessük el, kik élhetnek velünk és kik nem.  

Nem szabad hagyni, hogy megismétlődjön a röszkei csata

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Röszkén azt mondta, mindazt az eredményt, amelyet a kormány a határ lezárásával elért, a többi között Európa védelmének érdekében, Brüsszel ellehetetlenítené a kötelező kvótarendszerrel. 

– Bármilyen elgondolása is van az Európai Uniónak, nem szabad, hogy megismétlődjön a 2015-ben történt röszkei csata, amikor a menekültek durván, erőszakosan próbáltak betörni Magyarország területére – tette hozzá. 

Bakondi György ismertette, 2015 óta csaknem egymillió határsértőt fogtak el. 

Szólt arról is, hogy van egy másik határszakasz, ahol valódi menekültek érkeznek nagy számban: 1 millió 152 ezer ember érkezett Ukrajnából a háború elől menekülve. – Vagyis jól látható, hogy a magyar állam teljesíti azokat a jogi kötelezettségeket, amelyeket a menekültekkel kapcsolatban az ENSZ előír – fűzte hozzá a főtanácsadó. 

Felhívta a figyelmet a valóságos menekültek és az illegális bevándorlók közötti különbségre. – Utóbbiak esetében a szervezett bűnözés uralja a terepet, pénzért szállítják ide azokat az embereket, akik a személyazonosságukat eltitkolva, okmányok nélkül, jogellenesen, gyakran erőszakosan tesznek kísérletet arra, hogy bejussanak Magyarországra – mondta Bakondi György. 

Csaknem száz embert csempésztek át az országon, lebuktak

Bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt vádat emelt a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség egy nemzetközi bűnszervezet magyar bűnözői körét koordináló nő ellen, aki két sofőr társával mintegy száz határsértőt juttatott át Magyarországról Ausztriába. 

A vádhatóság az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, a magyar bűnözői kört szervező nő 2021 nyarán csatlakozott egy szerbiai székhelyű bűnözői csoporthoz. A bűnszervezet azt vállalta, hogy pénzért határsértőket juttat át Nyugat-Európába. 

A több szintre tagozódó, szervezetten működő, egy szerb férfi által külföldről irányított csoportot a magyar nő először maga is sofőrként segítette. A szerb irányító elégedett volt vele és megbízott benne, ezért magasabb szintű feladatokkal bízta meg. 

A nő maga helyett további két sofőrt szervezett be, akiknek a munkáját ezután ő koordinálta, továbbá a szállításokhoz járműveket bérelt. Pénzt is adott a sofőröknek azért, hogy a járműbe felvett migránsoknak élelmet és ivóvizet biztosítsanak. Tevékenységük leplezésére a vádlottak a szállított migránsokat egymás között sör vagy sörösrekesz szóval emlegették. 

A sikeres szállítások igazolására 2021 augusztusa és októbere között a célállomáson telefonnal videófelvételeket készítettek arról, hány migránst szállítottak és bocsátottak el Ausztria irányába. 

A nő a szerb megbízó által neki juttatott összegekből az egyik sofőrnek három szállítás után euróban mintegy 3 millió forintot, a másik sofőrnek egy fuvar után 1,7 millió forintot fizetett. 

– Az ügyészség mindhármukat bűnszervezetben, üzletszerűen, folytatólagosan – a nőt szervezőként és irányítóként – elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – olvasható a közleményben.

 

    −

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.