Balog Zoltán: Szent István öröksége magas mérce

Az államalapítás ünnepe hálaadás első keresztény királyunkért és mindazokért a vezetőinkért, akik az emberi igazságon túl látták és látják az isteni igazságot, Krisztus igazságát – mondta Balog Zoltán református püspök az ünnep előestéjén tartott ökumenikus istentiszteleten.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 19. 22:44
BALOG Zoltán
Budapest, 2023. augusztus 19. Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke az államalapítás ünnepének elõestéjén a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) ökumenikus istentiszteletén a Budavári Evangélikus Egyházközség templomában 2023. augusztus 19-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke arról beszélt: István király döntése, a kereszténység felvétele nem lehetett pusztán reálpolitikai döntés sem saját maga és családja, sem az ország számára. Egy reálpolitikai döntés ugyanis, bármilyen jó stratégia is, nem tart meg ezer évig. István király fiának, Imre hercegnek írt intelmei lelki újjászületésről tanúskodnak, arról a meggyőződésről, hitről és bizalomról, hogy uralkodói felhatalmazását „Isten kezéből vette”, és ezért elsősorban neki tartozik elszámolással – mondta Balog Zoltán.

A református püspök hozzátette: nincs ez ma sem másként, az ország vezetői akár a keresztény hit alapján állnak, akár elutasítják, mindenekelőtt Istennek kell elszámolniuk. Ez az intés is Szent István öröksége, magas mérce hívőnek is, hitetlennek is – mondta.

Kitért arra, hogy a magyarság története során „Isten vigyázott ránk végig az úton, de ezt mi, magyarok csak akkor mondhatjuk hálás hitvallásként, ha közben számot adunk arról, hogy mi vajon vigyáztunk-e rá”, az ő tanítására.

Krisztus lebontja a válaszfalakat, az ellenségeskedést, és amíg tanítását „nem hagyjuk megtörténni velünk és bennünk, addig a szemet szemért, fogat fogért jogos emberi igazságossága érvényesül”. Ha azonban „Jézus a mi békességünk, akkor adni fogunk annak, aki kér, akkor nem fordulunk el a szegénytől

– fogalmazott Balog Zoltán. Hozzátette: a keresztény egyházak, vallási közösségek azzal tartoznak a nemzetnek és minden rájuk bízott embernek, hogy ezt az üzenetet elmondják, és maguk is ennek megfelelően élnek.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) által szervezett istentiszteleten részt vett és imát mondott Steinbach József református püspök, a MEÖT elnöke, Kondor Péter evangélikus püspök, Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke, Földesi Tamás, a Magyar Pünkösdi Egyház elnöke, Róna Tamás főrabbi, a Magyarhoni Zsidó Imaegylet elnöke, Khaled A. László, a Magyarországi Metodista Egyház szuperintendense, Kránitz Mihály katolikus pap, Fischl Vilmos, a MEÖT főtitkára, a magyarországi ortodox egyházak és az anglikán egyház képviselői.

Az istentiszteleten jelen volt mások mellett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Nagy János, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkár és Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke is.

Borítókép: Balog Zoltán református püspök az ökumenikus istentiszteleten (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.