Semjén Zsolt: A nagy teljesítmények az egész közösséget megerősítik

A kimagasló egyéni teljesítmények az egész közösséget, az egész nemzetet megerősítik – jelentette ki Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes pénteken, amikor az államalapítás ünnepe alkalmából állami kitüntetéseket és Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjakat adott át Budapesten, a Hagyományok Házában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 18. 16:32
Semjén Zsolt állami kitüntetéseket ad át Hagyományok Háza
Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond az augusztus 20-i állami kitüntetések átadó ünnepségén a Hagyományok Házában 2023. augusztus 18-án (Fotó: Teknős Miklós) Fotó: Teknős Miklós Forrás: Teknős Miklós/MN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Semjén Zsolt az ünnepségen mondott beszédében kiemelte: egy létszámában kis nép számára akkor van megmaradás, ha büszkeség ehhez a nemzethez tartozni. Ez a büszkeségtudat pedig akkor élhető meg, ha nemcsak nagy elődeink voltak, hanem nagyszerűt alkotó kortársaink is.

Semjén Zsolt állami kitüntetéseket ad át Hagyományok Háza
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átadja a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést Dolhai Lajosnak, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektorának a Hagyományok Házában 2023. augusztus 18-án (Fotó: Teknős Miklós)

A miniszterelnök-helyettes elmondta: egy kitüntetés fontos annak, aki kapja, hiszen a díj a társadalom visszajelzése, hogy a közösség, amelyben él, számontartja és értékeli a munkáját. Fontos annak is, aki adja, ez esetben az államnak, hiszen az állam dolga, hogy felismerje és elismerje a rendkívüli teljesítményeket. – A legfontosabb azonban magának a közösségnek, a magyar társadalomnak, mert büszkeség és megtartóerő, hogy sokan vannak közöttünk, akik az élet bármely területén rendkívüli teljesítményre képesek – fejtette ki Semjén Zsolt.

Szent István számtalan szempontból alkotott maradandót – mondta, példaként említve állam- és egyházszervezői, diplomáciai és hadvezéri teljesítményét. Kiemelte Szent István országépítő munkáját, hozzátéve: az első magyar király példáját követve minden magyar küldetése, hogy ott legyen nemzet- és országépítő, ahova a gondviselés állította, a saját közegében, a saját szakmájában. 

A miniszterelnök-helyettes végül megköszönte a kitüntetetteknek nemzetmegtartó, nemzeterősítő szolgálatukat.

A Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend parancsnoki kereszt kitüntetésben részesült Bertényi Iván történész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa, Csóti György, Magyarország volt zágrábi nagykövete, Győri-Dani Lajos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke és Keskeny Ernő, Magyarország korábbi moszkvai és kijevi nagykövete.

A Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át Dolhai Lajos, az Egri Hittudományi Főiskola és Érseki Papnevelő Intézet rektora, Farkas István Ferenc piarista szerzetes, Habis László, Eger megyei jogú város volt polgármestere, Pályi Gyula vegyészmérnök, az olaszországi Modenai és Reggio Emilia-i Egyetem nyugalmazott professzora, Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke, Pusztay János nyelvész, műfordító, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusa és Schrötter Tibor Lajos, az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetségének alelnöke.

Semjén Zsolt továbbá Magyar Érdemrend lovagkeresztje, Magyar Arany Érdemkereszt és Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetéseket adott át az ünnepségen.

Semjén Zsolt állami kitüntetéseket ad át Hagyományok Háza
 Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes átadja a Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat Koltay Gergelynek, a Kormorán együttes alapítójának (Fotó: Teknős Miklós)

Semjén Zsolt és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára Orbán Viktor miniszterelnök által adományozott Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért díjat adott át mások mellett Trif Olga Máriának, a bukaresti Ady Endre Elméleti Líceum igazgatójának, Muzsnay Árpád tanár, újságírónak és a Kormorán Együttesnek.

Borítókép: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ünnepi beszédet mond az állami kitüntetések átadóünnepségén a Hagyományok Házában 2023. augusztus 18-án (Fotó: Teknős Miklós)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.