Barack Obamáék is képeztek kormányellenes magyar aktivistákat

Barack Obama volt amerikai elnök alapítványának képzésén is részt vettek azok az NGO-vezetők, akiknek a szervezetei a Soros György-féle támogatási listán előkelő helyen szerepelnek. Az Obama Alapítvány képzéseinek egyik fő célja olyan vezetők felkészítése, akik képesek az adott hatalom elleni fellépésre a saját országukban az amerikai demokrata adminisztráció szándékainak megfelelően. Emellett többek között érvényesíteni tudják például az LMBTQ-jogok széles körű érvényesítését.

2023. 08. 24. 4:45
Obama
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A volt amerikai demokrata elnökhöz, Barack Obamához és feleségéhez köthető alapítványnál képeztek ki több olyan vezetőt is az utóbbi években, akik Soros György tőzsdespekuláns támogatásával igyekeztek kormányellenes hálózatot kiépíteni Magyarországon, illetve a korrupció ellenes küzdelemre hivatkozva küzdeni a hatalom ellen – tudta meg lapunk. Mint a napokban kiderült, 

a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítványok 2016 és 2021 között több mint tízmilliárd forinttal támogatta magyarországi hálózatát. 

A legtöbb pénzt ugyan a fővárosi önkormányzat kapta (3,3 millió dollárt), de összesen az amerikai alapítvány nagyságrendileg százötven szervezetet finanszírozott, több mint tízmilliárd forinttal (28,5 millió dollárral). 

A támogatott szervezetek között igen előkelő helyen szerepelt a pécsi székhelyű Emberség Erejével Alapítvány is, amelynek vezetője tavaly büszkén számolt be arról, hogy beválasztották az Obama Foundation (Obama Alapítvány) Leaders Europe program 2022-es résztvevői közé. 

Olyan élhető társadalomért dolgozunk, amely az emberi jogokat és az egyenlőséget tiszteletben tartja, amelyben a demokrácia érvényesül

– közölte erről Nyirati András, aki megalapítása, 2006 óta vezeti az Emberség Erejével Alapítványt. Az Obama Alapítvány egyértelmű célja egyébként, hogy „lebontsák” azokat a társadalmi rendszereket és helyettük új, „alulról jövő” közösségeket szervezzenek olyan vezetőkkel, akik képesek 

pozitív, innovatív változásokat előmozdítani közösségeikben helyi és országos szinten, de akár európai léptékben is.

Magyarán aktivistákat képezni akár kormányellenes fellépésre, megmozdulásokra, akciókra is. Az Obama Alapítvány kiemelt programjai között szerepel például a klímaváltozás elleni küzdelem mellett az „LMBTQ+ közösség felemelése és támogatása”, nem lehet véletlen, hogy ilyen hangsúlyosan jelenhetett meg mostanában ennek a kisebbségnek a kampánya, rendezvénye Pécsett, a Emberség Erejével Alapítvány székhelyén is. 

Nyirati arról is lelkendezve számolt be, hogy az egyik legnagyobb LMBTQ-aktivistának számító David Pressman amerikai nagykövet idén áprilisban Pécsett járt, és a hivatalos programja részeként az alapítványuk Citrom utcai irodájába is ellátogatott. Ezt követően pedig munkaebéden vett részt kollégáikkal, valamint több pécsi civil közösség képviselőjével. És még az emberi jogi játékukat is kipróbálta! 

Nyirati András és David Pressman Pécsett találkozott. Forrás: Facebook/US Embassy Budapest

Az Egyesült Államok demokrata adminisztrációjához köthető európai közösségépítő és politikai aktivistaképző program üdvöskéjének szervezete, 

az Emberiség Erejével Alapítvány egyébként jelentős összeget, több mint 2,3 millió dollárt zsebelhetett be 2016 és 2021 között a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványoktól.

Miközben az Obama Alapítvány nemzetközi programjaira a hírek szerint sokszor több tízezer jelentkező közül választják ki a résztvevőket, Nyirati András nem az első az elmúlt években a magyar „civilek” közül, aki részt vehetett ezeken a képzéseken. 

Léderer Sándor, a K-Monitor ügyvezetője 2018-ban kürtölte szét a médiában, hogy 191 ország húszezer jelentkezője közül beválasztották az Obama Foundation Fellowship programjába. A K-Monitor nem maradt le természetesen Soros György támogatási listájáról sem, a szervezet több mint kétszázezer dollárt kapott 2016 óta.

Borítókép: Léderer Sándor és Barack Obama az Obama Alapítvány eseményén (Forrás: Twitter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.