Dömötör Csaba: A Tranzit szövetségeket, bajtársiasságot és cselekvési lehetőséget ad az országnak

A Tranzit rendezvénysorozatra joggal indokolt a politikai fesztivál elnevezés, ugyanis ott nem a szórakozáson van a hangsúly, hanem a gondolatokon és a párbeszéden – mondta Dömötör Csaba. Szerinte a jobboldali közösségek, így a Tranzit is jó párat megad azokból a dolgokból, amelyek fontosak az életben. Szövetségeket, bajtársiasságot, és ami a legfontosabb, cselekvési lehetőséget az ország érdekében.

Magyar Nemzet
Forrás: Origo2023. 08. 18. 10:40
DÖMÖTÖR Csaba
Velence, 2018. szeptember 12. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár tizennégy éves a Tranzit rendezvénysorozat, 2009 óta meghatározó találkozási pontja a jobboldali közösségeknek, ilyen értelemben a közösségek közössége – jelentette ki Dömötör Csaba az Origónak adott interjúban a jövő héten megrendezésre kerülő Tranzit fesztiválról.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint

az adja a nyári Tranzit erejét, hogy gyakorlatilag nincs a parlamenten kívül olyan hely, ahol ennyi vitára kerülne sor a kormánypárti és ellenzéki politikusok között.

Rámutatott, hogy nagyon is indokolt a politikai fesztivál elnevezés, ugyanis ez egy olyan speciális fesztivál, ahol nem a szórakozáson van a fő hangsúly, hanem a gondolatokon és a párbeszéden.

Dömötör Csaba elmondta, hogy csodálkozna, ha az orosz–ukrán háború valamilyen formában ne lenne jelen szinte minden beszélgetésben. Nemcsak azért, mert egy háború önmagában is fajsúlyos kérdés, hanem azért is, mert

ez a háború nagyon sok eddig is meglévő jelenséget igazán látványossá tett: például azt, hogy az európai szuverenitás, Európa önvédelmi képessége jóval gyengébb lábakon áll, mint azt sokan gondolták.

Az államtitkár szerint lehet, hogy a háborúnak egyszer majd vége lesz, de a versenyképességi hátrányok tartósan velünk maradhatnak. Ennek aztán az élet minden területén látványos következményei lehetnek a kultúrától a gazdaságig. Magyarország nem tudja kivonni magát ezen következmények alól. Ez épp elég ok arra, hogy minden egyes szakterület kapcsán végiggondoljuk a teendőket – mondta, majd kérdésével rámutatott:

Miért kellene tétlenül néznünk, hogy több mint tíz év építő munkája mások hibái miatt zárójelbe kerüljön?

A Tranzit politikai fesztivál programjában számos beszélgetésre van lehetőség beülni, amelyek sokszor egymással párhuzamosan futnak. Szerinte a gazdasági témájú előadásoknak a mostani helyzetben még nagyobb jelentőségük van, de a vitákat is nagyon várja. Hangsúlyozta:

ezeket online is lehet követni élőben, és utólag is meg lehet nézni az interneten.

A viták önmagukban is cáfolják azt az állítást, miszerint a kormánypártiak ne vitáznának az ellenzékiekkel – mondta az államtitkár. Hozzátette: épp az ellenzéki oldalra jellemző, hogy vonakodva vállalja az ilyen csörtéket.

Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, hogy például nem tudta tavaly hova tenni, hogy Gyurcsány Ferenc egy Facebook-posztban leteremtette azokat a politikusokat, akik vállalták a tranzitos vitát. Rámutatott: Joga van ezt megtenni,

csak utána ne ismételgessék minden útszéli bokornál, hogy a kormánnyal nem lehet vitatkozni.

Az interjú végén Dömötör Csaba arról beszélt, miért jó egy fiatalnak ellátogatnia a Tranzitra, a közösség részének lennie. Szerinte jobboldali közösségek, így a Tranzit is, jó párat megad azokból a dolgokból, amelyek fontosak az életben:

szövetségeket, bajtársiasságot, és ami a legfontosabb, cselekvési lehetőséget az ország érdekében.

A tranzitosok sokfelől jöttek, de összeköti őket az, hogy valamilyen területen mind cselekvők. És a mostani évadnyitó politikai fesztivál jó iránytű lesz a jövőbeni cselekvéshez. Európa most nehezebb időket él, így szükség is lesz rá – mondta.

Borítókép: Dömötör Csaba (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.