Egy hétre az egész országban leáll az államapparátus

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet már hatályba is lépett.

Magyar Nemzet
2023. 08. 31. 7:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

December 27-től 2024. január elsejéig tart a téli igazgatási szünet – derül ki a Magyar Közlönyből. Az Orbán Viktor miniszterelnök által ellenjegyzett rendelet csütörtökön hatályba is lépett. 

A döntés értelmében az év végén hat napra  leáll az államapparátus, nem telnek a különböző közigazgatási eljárási határidők sem.

Ismert, a kormány áprilisban nyújtotta be az Országgyűléshez az igazgatási szünetről szóló törvényjavaslatát, amelyben igazgatási szünetet biztosítanának a téli és nyári iskolai szünidő idejére az állami és az önkormányzati szerveknél foglalkoztatottak számára.

A javaslatot júniusban el is fogadta a parlament, amely szerint a kormány rendeletében nyári, illetve téli igazgatási szünetet rendelhet el, és ezt a rendeletét a tárgyévet megelőző év december 15-ig ki kell hirdetni. Vagyis ha december közepéig nem születik ilyen jogszabály, akkor a következő évben nem lesz központi igazgatási szünet.

Az egyik zárórendelkezés szerint 2023-ra csak téli igazgatási szünet rendelhető el, mégpedig úgy, hogy 

az elrendelésről szóló kormányrendeletet a törvény hatálybalépésétől számított 90 napon belül ki kell hirdetni. 

Miután a törvény június 2-án lépett hatályba, a téli igazgatási szünet elrendelésére a kormánynak legkésőbb szeptember 2-ig lett volna lehetősége.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó:  MTVA/Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.