időjárás -2°C Vilma 2023. december 5.
logo

Megverve, lemeztelenítve hagytak magára egy férfit, nem sokon múlt az élete

Munkatársunktól
2023.08.25. 17:59 2023.08.25. 18:58
Megverve, lemeztelenítve hagytak magára egy férfit, nem sokon múlt az élete

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a bíróság azt a 17 éves fiút, aki 2019 őszén megverte, majd lemeztelenítve magára hagyott egy férfit egy kivilágítatlan közút mellett – közölte az ügyészség. A bíróság emiatt 3 év 6 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte a fiatalt. Társát, egy 14 éves lányt, aki végignézte a bántalmazást, próbára bocsátotta a bíróság.

A beszámolóból kiderül, a fiatalok jól ismerték a férfit, akivel 2019. október 5-én együtt szórakoztak, italoztak egy borsodi község presszójában. A záróra után együtt indultak haza a közel négy kilométerre lévő, másik településre: az ittas férfi gyalog, a fiatalok pedig kerékpárral, akik végül a biciklijüket tolva sétáltak tovább. Beszélgetni kezdtek, majd egyikük lökdösni, majd ütni kezdte a férfit és leráncigálta felsőruházatát. A férfi kérdőre vonta támadóját, mire az még agresszívabbá vált és tovább verte áldozatát.

A férfi ittassága és a bántalmazás miatt többször elesett, a fiatal pedig az ütések között addig rángatta a férfi ruháit, míg az teljesen meztelen lett. A támadó és társa végül úgy döntött, hogy az esőben, 10 fok körüli időben magára hagyja a lemeztelenített, megvert és ittas férfit a kivilágítatlan közúton. 

A férfi élete nem sokon múlt. Félóra elteltével egy arra közlekedő autóbusz sofőrje találta meg az úttesten fekve. A kihűlését az időben történő megtalálása és az azt követő gyors és szakszerű orvosi ellátás akadályozta meg. 

Az ítélet ellen a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezett, álláspontja szerint ugyanis a vádlott minden méltányolható indok nélkül bántalmazta, majd emberi mivoltában is megalázta a sértettet azzal, hogy anyaszült meztelenre csupaszította. Mint fogalmaznak, bár a 17 éves fiú társa megpróbálta lebeszélni tettéről a vádlottat, végül mindketten lelkiismeret-furdalás nélkül hagyták ott a férfit a hideg, esős időben. Az ügyészség kifogásolta azt is, hogy a bíróság ítélete a büntetés céljainak nem felel meg. 

Bár a büntetőtörvény szerint a fiatalkorú elkövetővel szemben kiszabott büntetés vagy intézkedés célja elsősorban az, hogy a fiatalkorú helyes irányba fejlődjön, és a társadalom hasznos tagjává váljon, azonban az élet elleni erőszakos bűncselekmények súlyos, tettarányos büntetést igényelnek

– fejtették ki. A két fiatal sorsáról másodfokon a Debreceni Ítélőtábla dönt majd.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Tinnakorn  Jorruang)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.