Orkánszerű széllel, jégesővel és villámárvízzel csapott le a vihar + videók

Estére a fővárost is elérte az ítéletidő.

Magyar Nemzet
Forrás: OKF, MTI, Met, Időkép, ViharVonal, Extrém időjárás2023. 08. 16. 21:44
null
Salgótarján, 2023. augusztus 5. Villámlás Salgótarján felett 2023. augusztus 5-én hajnalban. MTI/Komka Péter Fotó: Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az erős szél és a felhőszakadás fákat döntött ki, ágakat szakított közutakra, kerítésekre és vezetékekre Pest vármegyében, több mint ötven bejelentés érkezett viharkárokról – tájékoztatta a katasztrófavédelem az MTI-t.

Az útra dőlt fák, letört ágak eltávolításához kértek segítséget a tűzoltóktól.

Dunakeszin, a Verseny utcában, az Aranykárász utcában és a Ponty utcában is a kidőlt fák miatt kellett beavatkozniuk.

Villám csapott egy nyolc méter magas fába Pécelen, a Pesti úton. Sződligeten a 2-es főútra dőlt egy nagy fa, amelyet a tűzoltók távolítanak el.

 

Kiadták a riasztást

Szerdán úgynevezett hidegcsepp érkezett térségünkbe, ami változékony idővel járt. Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetett, hogy az erősebb záporos, zivataros góchoz intenzív csapadék, szélerősödés, esetleg jégeső is társulhat. Emiatt több járásra is kiadták a riasztást zivatarok és felhőszakadás miatt, és az ország nagy részére figyelmeztetés van érvényben.

Az első viharok délután alakultak ki a délkeleti országrészben. A Bakonyban és a Szigetközben helyenként húsz milliméter csapadék esett. Kapuváron meggy nagyságú jégről számoltak be, és szakadt az eső.

Károlyházára is jégeső és felhőszakadás csapott le.

Nyársapátot két vihar is elérte gyors egymásutánban. Orkánerejű szélviharról számolt be a ViharVonal Viharvadász Csapat. A faágak beterítették az utat, egy ház ablakát pedig berobbantotta a szél.

Nagykőrösön villámárvíz alakult ki, rövid időn belül 43 milliméter csapadék hullott.

 

Estére Budapestet is elérte a vihar

A Népliget fölé tornyosuló zivatarfelhők (Fotó: Bognár Ferenc)

Az ítéletidő estére a fővárost is elérte. A vihart erős szél, felhőszakadás, villámlás és mennydörgés kísérte.

Este nyolc óra után olyan özönvízszerű felhőszakadás érte el Budapestet, hogy a belvárosban látni is alig lehetett, a vezetést is megnehezítette az intenzív esőzés. Felvételünk a Keleti pályaudvar környékén, a Thököly úton készült.

Budapesten is sok riasztást kaptak a tűzoltók a hirtelen lezúdult, nagy mennyiségű eső miatt.

Több helyen kidőlt fákat távolítanak el, de pincékbe, garázsokba, aluljárókba befolyt víz kiszivattyúzásához is kértek segítséget az egységektől.

A IX. kerületben, a Könyves Kálmán körúton kidőlt egy fa, és leszakította a villamosvezetéket.

Az XII. kerületben, a Győri úton két autót, a XIII. kerületben, a Szabolcs utcában egy közvilágítási oszlopot rongált meg egy nagy fa.

A XI. kerületi Pajkos utcában mélygarázsba, a Zsurló utcában pedig pincébe befolyt víz miatt kérték a tűzoltók segítségét.

A XI. kerületben, az Egér útra is riasztották a tűzoltókat, ahol a nagy mennyiségű esővíz akadályozta a forgalmat.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI / Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.