Rétvári: Az ilyen embereknek köszönhető, hogy a magyarság még mindig a Kárpát-medence vezető nemzete

Augusztus 20-a, az államalapítás ünnepe alkalmából adtak át kitüntetéseket a Belügyminisztériumban. Rétvári Bence szerint el kell elismerni azoknak a munkáját, akik nemzedékről nemzedékre hozzájárulnak a nemzet fejlődéséhez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 08. 18. 12:31
RÉTVÁRI Bence
Budapest, 2023. augusztus 18. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára beszédet mond a Szent István Napja alkalmából a minisztériumban tartott ünnepségen, ahol kitüntetéseket adott át 2023. augusztus 18-án. MTI/Mónus Márton Fotó: Mónus Márton
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent István napja, az állami ünnep alkalmából kitüntetéseket adott át a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Budapesten.

Rétvári Bence hangsúlyozta: azoknak a munkáját ismerik el, akik erőn felül tettek a közösség szolgálatáért. 

Az ilyen embereknek köszönhető, hogy a magyarság 1100 évvel a honfoglalást követően még mindig a Kárpát-medence vezető nemzete

 – fűzte hozzá.

Már az Aranybulla elrendelte, hogy Szent István király napján össze kell gyűlnie ünnepelni a nemességnek és a szervienseknek Székesfehérváron, majd Mária Terézia elrendelte a Szent Jobb Budára szállítását és a körmenetet 

– idézte fel a politikus.

RÉTVÁRI Bence
Fotó: Mónus Márton/MTI

Ezt követően viszont az 1848-49-es szabadságharc leverése után a nemzeti érzés elfojtása érdekében I. Ferenc József betiltotta a körmenetet, ami csak a kiegyezés után indulhatott újra – mondta Rétvári Bence. Az államtitkár rámutatott: a hatalomra jutó kommunisták az alkotmány ünnepévé tették Szent István napját és újra betiltották a körmenetet, és az ünnep csak a rendszerváltás után kapta vissza eredeti funkcióját, és ekkortól tarthatták meg újra a Szent Jobb-körmenetet is.

Mindez azt jelenti, hogy az ünnep és a körmenet akkor volt tiltott, amikor Magyarország függetlensége és szabadsága névleges volt. Márpedig ha egy ország a saját függetlenségét nem védi, csorbulni fog polgárai szabadsága is 

– hangoztatta Rétvári Bence.

Az államtitkár szerint ezért kell elismerni azoknak a munkáját, akik nemzedékről nemzedékre hozzájárulnak a nemzet fejlődéséhez.

Önök azt választották, hogy a hivatásuknak és a közösség szolgálatának élnek. Ezt köszönjük meg a mai napon 

– fogalmazott a politikus, aki végül Szent István királynak az Imre herceghez szóló, a béke megőrzésének fontosságát hangsúlyozó intelmét idézte. A kitüntettettek a Magyar Ezüst Érdemkereszt elismeréseket vehették át. 

Ezenkívül Pintér Sándor belügyminiszter a Köz Szolgálatáért Érdemjel arany és ezüst fokozatával, valamint főtanácsosi és tanácsosi címek adományozásával és tárgyjutalmakkal ismerte el az arra érdemesek munkáját.

Borítókép: Rétvári Bence (Forrás: MTI/Mónus Márton)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.