Tízmilliós nagyságrendű hirdetésekkel próbált választókerületeket nyerni a dollármédia + videó

Több dollár gurult azokba a választókerületekbe, ahol élesebb versenyre számított a dollárbaloldal a 2022-es választási kampányban. A külföldről származó négymilliárdos támogatásból jutott arra is, hogy a dollármédia ott próbálja meg nagyobb erőkkel befolyásolni a választókat, ahol szerintük volt esélye a baloldali összefogásnak. Miskolcon és Pécsett például több tízmilliót költöttek cikkek hirdetésére.

Munkatársunktól
2023. 08. 17. 5:20
null
20221012 Budapest A Fidelitas arra vár választ a „dollárbaloldaltól”, hogy mit kért cserébe Soros György azért, hogy kétmilliárd forinttal támogatta a kampányukat. Fotó: Mirkó István (MI) Magyar Nemzet Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amint elúszni látszottak a szivárványkoalíció mandátumszerzési esélyei több baloldali fellegvárnak tartott településen – például Pécsen és Miskolcon –, az EzaLényeg-médiabirodalom hatalmas összegekkel tolta meg a szivárványkoalíció egy-egy jelöltjének a kampányát. A 81 helyi oldalt, nagyrészt lejáratóportált működtető lapcsalád miskolci lábára például nem kevesebb mint 11,5 millió forint jutott, ebből pedig 1 463 tartalmat hirdettek. Az EzaLényeg pécsi kiadására 9,2 millió forintot szántak, ebből 1 976 tartalmukat népszerűsítették a Facebookon.

Azonban a részben külföldi eredetű tízmilliókból csak néhány mandátumot sikerült megszerezniük a csatatér-választókerületekben, azokat is csak szűk többséggel.

Így például Mellár Tamás (Párbeszéd) mindössze 1 153 szavazat különbséggel futott be 51 597 érvényes leadott voks mellett, Kunhalmi Ágnes (MSZP) győzelme Pestszentlőrincen pedig ennél is szorosabb volt. A XVIII. kerületben egyébként a helyi EzaLényeg 7,5 millió forintot meghaladó hirdetési költéssel kampányolt az elmúlt években Kunhalmi, valamint Gyurcsány Ferenc helyi embere, Szaniszló Sándor mellett.
 


Amellett, hogy a tavaly március végi–április eleji hirdetett tartalmak a helyi baloldali jelöltek mellett kampányoltak, szinte kizárólag a fideszes jelölteket támadták. Az április 3-i választást követően szinte egyáltalán nem hirdetett az EzaLényeg-lapcsalád, így például Miskolcon és Pécsett sem.

Ahogy arról korábban már többször beszámoltunk, az EzaLényeg-médiabirodalom mögött álló Oraculum 2020 Kft. közel kétmilliárd forintot kapott külföldről, az Action for Democracy nevű Korányi-féle szervezettől és egy homályos svájci alapítványtól.

Összesítésünk szerint 2019 és 2022. április 3. között az EzaLényeg-médiabirodalom nagyságrendileg háromnegyed milliárd forintért hirdette tartalmait a nagy amerikai technológiai vállalatoknál.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.