Új Dopeman születik? A Krúbi-jelenség és ami mögötte van

Szelepként működik Horváth Krisztián művészete? Mit üzen a magyar demokrácia állapotáról Krúbi szigetes fellépése? Lehet belőle az új Dopeman? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

2023. 08. 17. 17:02
null
20220723 Debrecen Campus Fesztivál, Krúbi (Horváth Krisztián) énekes, rapper koncertje. Fotó: Czinege Melinda CZM Hajdú-Bihari Napló Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napja lázban tartja a magyar internetezőket Horváth Krisztián koncertje, melyet a Sziget Fesztivál zárónapján adott. A Krúbi néven ismert hiphopelőadó, akit szokás rapperként is meghatározni, egy jól begyakorolt performansszal vezette fel egyik dalát, amelyben egy Orbán Viktort ábrázoló figurát is felhasznált. 

Idén 420 ezres látogatószámmal zárt a Sziget fesztivál, zárónapján Krúbi lépett fel
Krúbi az idei Sziget zárónapján lépett fel. Fotó: Bánkúti Sándor

A koncert tematizálását a Telex.hu kezdte meg, akik azt emelték ki az előadásból, hogy annak egy pontján a közönség elkezdte skandálni, hogy „Mocskos Fidesz!”. A dollármédia háza tájékán ezután azt várták, hogy a jobboldali megmondóemberek felháborodnak majd a koncerten, de ez két nap elteltével sem történt meg. Krúbit legtöbben szelepnek tartják. Trombitás Kristóf influenszer szerint 

Krúbi nagyon tehetséges, ehhez kétség sem fér, de pontosan abban az ütemben veszít lazaságból és remekségből – pont, mint Bödőcs Tibor –, ahogy egyre inkább belesimul a balosok udvari kobzosának szerepébe, 

ami persze simogató lehet és milliók rajongása kíséri, de megtévesztő, ellustító.

Levezeti a feszültséget Krúbi

– Az ilyen szeánszok simán levezetik azt a feszültséget, ami persze nevetséges okok miatt van meg, de a méregfogát ezzel ki is húzzák – fejtegette a szigetes koncert kapcsán Trombitás. Az influenszer úgy véli, hogy Krúbi közönsége alapvetően középosztálybeli, városi, fiatalabb réteg, amelynek tagjai koncert előtt belvárosi helyekben kávéznak, koncert után pedig szintén belvárosi helyeken folytatják. 

A világon semmi problémájuk sincs azon kívül, hogy a Reddit és társai belevezették egy visszhangkamrába, amiből azóta nincs kiútja, viszont minden butaság irányába hergelhető. pont azért, mert nem kötik le őket olyan problémák a valóságban, amelyek a fantáziájukban léteznek, ezért harcosan élhetnek az utóbbinak.

– Lássuk be, ez sokkal jobb, mintha hasonló okoknál fogva mondjuk hidak vagy villamossínek közepébe állnának százezrek közlekedését megkeserítve. mert ilyen hülyeségre pont ugyanúgy hergelhetőek volnának – utalt a hídlezárásos tüntetésekre Trombitás, aki végül emiatt köszönetet is mondott Krúbinak. 

Lentulai Krisztián szerint Krúbi jó, de nem bátor, csak hülye. A műsorvezető a Mozgástér blogon írta, hogy a ballib média és politika nem tudja úgy használni Krúbit, ahogy szeretné, így csak népszerűségét kihasználva futtatják. Szerinte Krúbi nem gondolt bele abba, hogy bizony szerethetik őt fideszes gyerekek is. 

„Úgy vélem, ezekkel a performanszokkal nem ellenzéki felnőtteket farag a kamaszokból, hanem inkább apolitikusakat.” 

„Akik, ha nem mennek el szavazni, azzal épp a Fidesznek tesznek jót – írta Lentulai.  – Amíg Krúbi gegje a színpadon sima menősködés, addig – lehet szeretni vagy nem szeretni – Nagy Ferót simán megverték sokkal kevesebbért. Na, az volt a bátorság! Ez meg csak lájkgyűjtés” – vonta meg a mérleget a műsorvezető. 

Dopeman üzent fiatal kollégájának

Krúbi mostani szárnyalása és futtatása joggal hasonlítható a Dopeman néven ismert Pityinger László 90-es évek végén befutott rapperkarrierjéhez. A közéleti kérdésekkel is sűrűn foglalkozó előadóművészből később politikai megmondóember lett, aki 2013-ban egy Orbán-bábu fejét rugdosta, ezzel került be a hírekbe

Dopeman 2017-ben MSZP-s képviselőjelölt is volt a VIII. kerületben, 2018 után viszont egyre gyakrabban beszélt arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz jól kormányozza Magyarországot. 

Egyébként a szigetes fellépése kapcsán Dopeman is üzent Krúbinak. Pityinger szerint egy fiatal rapper, előadóművész, és az ő feladata a rendszerkritika, valamint a kormány és Orbán szidása, függetlenül attól, hogy a miniszterelnök hogyan végzi a munkáját. Dopeman Krúbi szövegeinek vulgaritását sem kritizálja, mert ez az ő művészetére is jellemző. 

– A virágzó magyar szabadságnak, a demokráciának, a szólásszabadságnak az ideális jogállamnak épp az a leglátványosabb jele, hogy a Krúbi a Szigeten ilyen koncertet adhatott – jelentette ki Dopeman. 

A Krúbi-jelenség tehát nem új, ciklikusan feltűnnek ilyen szereplők a magyar közéletben, és mivel a magyar társadalomban jelen vannak olyan kádári beidegződések, melyek szerint a fiataloknak nem kell a politikával foglalkozniuk, így egy fiatal előadó, aki a politikáról is megmondja a tutit, hamar népszerűvé és viszonyítási ponttá válhat. 

Arról egyébként, hogy a zenéjével nem akarja megdönteni az „Orbán-rendszert”," maga Krúbi beszélt egy két évvel ezelőtti interjúban, ahogyan arról is többször említést tett, hogy ő maga nem panaszkodhat a politikai rendszer miatt, mert nagyon jól meg tud élni Magyarországon. Valószínűleg ha változik a véleménye, az a produkcióira is rányomja majd a bélyegét. 

Borítókép: Horváth Krisztián „Krúbi” egy korábbi koncertjén. (Fotó: Hajdú-Bihari Napló/Czinege Melinda)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.