Veszélyes árok húzódik a Balaton medrében a déli part mentén

Térképet készített a marásvonalról a vízügyi kirendeltség szakértője.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség, Vízimentők, VG2023. 08. 18. 18:44
null
Zamárdi, 2023. augusztus 1. Gyerekek a Balaton déli oldalán, alacsony vízmélységnél kipróbálhatják a SUP nevû (állva evezõs) sporteszközt. Háttérben a Tihanyi-félsziget és a Tihanyi Bencés Apátság épületegyüttese. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai csütörtökön két embert mentettek ki a tóból.

A vízirendőrök Badacsony előtt a parttól mintegy két kilométerre, Siófok előtt pedig egy több mint másfél kilométerre elsodródott SUP-osnak segítettek épségben visszajutni a szárazföldre – közölte a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság.

 

Veszélyes árok a Balaton medrében

A Balaton medrében, néhány száz méterre a parttól egy árokszerű képződmény, az úgynevezett marásvonal húzódik. Ez főként a déli parton okozhat bajt, akár életveszélybe is sodorhatja a fürdőzőt, ha nem számol vele – írja a Vízimentők oldala.

A marásvonalat nem jelzik, ezért a strandolóknak és sportolóknak kell tudatosítaniuk magukban ezt a veszélyforrást. Szakter Roland, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság balatoni vízügyi kirendeltségének geodéziai és térinformatikai referense az oldal számára elkészítette a balatoni marásvonal teljes térképét.

A déli part mentén húzódó marásvonal (Forrás: Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság)

A marásvonal azért veszélyes a déli parton, mert a strandolók sokáig tudnak gyalogolni a Balatonban, aztán harminc–ötven méteren belül akár másfél-két méterrel mélyebb árkokban süllyedhetnek el – hívta fel a figyelmet a szakember. Az északi parton gyorsabban mélyül a meder, de egyenletesen, így ott ilyen árkok jellemzők.

A marásvonal nem nagyon látható, csak nagyon szeles időben szokott kirajzolódni. A magasabb partokról látszik ilyenkor, ahogy a hullámzás megrajzolja. A marásvonal nagyon lassan változik, leginkább tartósan sekély vizes időszakban, de többé-kevésbé állandónak tekinthető a pozíciója – olvasható a VG cikkében.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTVA/Jászai Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.