Egy nap alatt nyolc embert kellett kimenteni a Balatonból

Megint egy mozgalmas napon vannak túl a vízimentők, kedden ugyanis nyolc embert kellett kimenteniük a Balatonból.

Magyar Nemzet
Forrás: Rendőrség2023. 08. 16. 10:28
vízimentők Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsodródott gumimatracosokat, vízibicikliseket és SUP-osokat, valamint egy veszteglő vitorlás utasait mentettek ki szorult helyzetükből a vízirendőrök augusztus 15-én – írta a Police.hu. Csak aznap összesen hat esetben nyolc ember életét mentették meg.

De a vízirendőrségnek nemcsak a Balatonon, hanem országunk legnagyobb folyóján is helyt kell állnia. Mint azt a Magyar Nemzet is megírta, augusztus 7-én reggel nyolc óra előtt már bejelentést tettek arról, hogy a Duna fővárosi szakaszán elsüllyedt egy csónak.

A csónakban utazó két gyermek és egy felnőtt kisodoródott a folyó szélére, akiknél perceken belül ott voltak vízirendőrök, hogy kimentsék őket.

 

Hogyan lehet elkerülni a veszélyt a Balatonon?

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet a viharjelzési szabályok betartására és az egymásra való odafigyelésre:

  • Az elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni.
  • Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, és szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai:

  • Aki nem tud úszni, ne menjen be a természetes vizekbe, esetleg csak a parti sávban hűsítse magát.
  • Gyengén úszók csak a sekély vízben fürödjenek.
  • Soha ne távolodjunk el messze a parttól olyan eszközökkel, amelyek a használatával még csak most ismerkedünk.
  • Kerüljük a vízibiciklikről, egyéb fürdőeszközökről történő hirtelen vízbeugrást, hiszen nem biztos, hogy tisztában vagyunk a vízmélységgel. A vízhőmérséklet is hirtelen sokkhatással lehet a szervezetre.
  • Amennyiben nem vagyunk biztosak saját úszni tudásunkban és vízijárművekkel vízre megyük, mindenképpen használjunk mentőmellényt.
  • Lehetőleg kerüljük az extrém melegben a hőcsúcsokban (11 és 16 óra között) való nyílt vízen tartózkodást.
  • Lehetőleg ne fogyasszunk alkoholt azért, hogy fizikailag képesek legyenek egy-egy vészhelyzet kezelésére.
  • Távol a parttól kerüljék az egyedül való úszást, fürdőeszköz-használatot.

Amennyiben a Balaton vízfelületén valaki bajba kerül, tegyen bejelentést a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.