Vezessen óvatosan, elkezdődött a szarvasbőgés és az őzek násza

Ebben az időszakban jóval kiszámíthatatlanabb az állatok mozgása.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2023. 08. 23. 8:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel egy hónapja tart már az őzek nászidőszaka, ilyenkor az állatok csak a kiválasztott párjukra figyelnek, a bakok elűzik a vetélytársukat. Emiatt azonban jóval aktívabb és kiszámíthatatlanabb a mozgásuk, ami számtalan veszélyhelyzetet teremthet az utakon – emlékeztet a Feol.hu

A vadveszélyre figyelmeztető táblával jelölt területeken, valamint az erdős, ligetes, szántóföldes területeken érdemes csökkenteni a sebességet és növelni a követési távolságot. Ami pedig a sötétedés utáni időszakot illeti, ha őz ugrik az autó elé, kapcsoljuk le a távolsági fényszórót, dudáljunk, és ne rántsuk el a kormányt. 

Hasonlóan óvatosnak kell lennünk a most elkezdődő szarvasbőgés idején, ami ugyan még csak a gemenci erdőben zajlik, de hamarosan az ország déli és nyugati részein is beindul, majd észak, északkelet felé haladva a Zemplénben zárul. 

A rendőrség is arra kéri a sofőröket, hogy a szokásosnál körültekintőbben vezessenek, mert ugyan a vadbalesetek többsége anyagi kárral végződik, esetenként azonban személyi sérülést vagy éppen halált is okozhatnak. Mint írták: a mozdulatlanul álló vad hirtelen megugorhat, és akár a jármű irányába is vágtatni kezdhet. Ha egy őzet, illetve szarvast látunk, számítsunk többre is, általában ezek az állatok csoportokba verődnek.

 

Borítókép: Vadveszélyre figyelmeztető tábla (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.