Ausztriában is lecsaptak a magyar gyógyászatisegédeszköz-maffiára

Már 51 gyanúsítottja van a gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni nyomozásnak: húsz orvos, 18 cégvezető, kilenc alkalmazott és négy orvosi asszisztens. Jelenleg heten vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi őrizetben, hárman bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

2023. 09. 07. 10:12
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már Ausztriában sincs nyugta a gyógyászatisegédeszköz-maffiának: kedden Budenz városában, valamint 16 helyszínen Magyarországon, Budapest mellett Pest, Nógrád, Csongrád-Csanád vármegyékben tartottak akciót egyszerre egy időben a Nemzeti Nyomozó Iroda valamint a Nemzeti Védelmi Szolgálat(NVSZ) munkatársai.

Hét, még aznap meggyanúsított nőt és férfit fogtak el, köztük négy cégvezetőt, két orvost és egy asszisztenst. 

Az intézkedésben összesen 140 rendőr vett részt, köztük négy osztrák. Az Ausztriában történt kutatások párhuzamosan zajlottak a hazaiakkal. A nyomozók összesen tizenöt telefont és SIM-kártyát, nyolc számítógépet, tizenhét adathordozót foglaltak le, valamint kimentettek öt terrabájtnyi adatot is.

Az NVSZ nyomozója a gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni akcióinak rendszeres résztvevője (Forrás: Police.hu)

Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta, az NNI-ben még tavaly ősszel indult büntetőeljárás az NVSZ feljelentése alapján gyógyászati segédeszközökre elkövetett költségvetési csalás miatt. A szerteágazó ügycsoport nyomozása mára hatalmas méreteket öltött, az NNI-n túl több vármegyei rendőr-főkapitányság is becsatlakozott, így összesen már tizenkét nyomozócsoport dolgozik ezen ügyeken, az NVSZ-szel közösen. 

 

A polip karjai

A maffia módszere röviden összefoglalható: az anyagi haszonszerzés céljából összejátszó orvosok, asszisztensek, cégvezetők és alkalmazottak a páciensek számára a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá vagy sem. 

A kedden leleplezett polipkarban a gyanú szerint a visszaélések a korábbi ügyekhez hasonló módon történtek. Az orvosok általában különböző gyógyeszközöket és speciális intelligens kötszereket írtak fel olyan páciensek nevére, akik szakorvosi ellátásukon meg sem jelentek, és a segédeszközök használata számukra nem is volt indokolt.

A nyomozás adatai szerint az őrizetbe vett két ortopéd orvosnak ugyanaz volt az asszisztense. A hölgy tartotta a kapcsolatot azzal a női cégvezetővel, akinek kft.-je gyógyászati segédeszközök kiskereskedelmével, valamint idősek és fogyatékosok ellátásával foglalkozott. A vállalkozó három gyógyászati segédeszközök gyártásával foglalkozó céggel állt jogviszonyban. 

Az orvosírnoknak általában a kiskereskedő mondta meg, hogy milyen termékeket írjon fel azon lepecsételt biankó vényekre, amiket az orvosok adtak át neki. A nővel kapcsolatban álló három cég aztán ezek után igényelte vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (Neak) az állami támogatásokat. 

A három kft. két év alatt (2020. és 2022. között) több mint ezer páciens nevével visszaélve, csaknem 8500 segédeszközre vonatkozóan mintegy négyszázmillió forintot kapott így vissza jogosulatlanul.

A cégekkel kapcsolatban álló kiskereskedő kft. ebből a gyanú szerint 107 millió forintot kapott, míg a kft. ügyvezetője és hozzátartozói különböző jogcímeken összességében csaknem 19 millió forintot. Az asszisztens több mint ötmillió forintot kapott meg ebből az összegből. A pénzt kiskorú gyerekei nevére nyitott bankszámlaszámra kérte utalni.

 

Költségvetési csalás

Az illegális visszaigénylések az érintettek együttműködésével hónapról hónapra gördülékenyen működtek. A KR NNI nyomozói a most elfogott orvosokat, cégvezetőket és asszisztenst költségvetési csalással gyanúsították meg. A kiskereskedelemmel foglalkozó nőnek és az orvosírnoknak ezen felül még üzletszerű vesztegetés miatt is felelnie kell, tekintve, hogy a gyanú szerint többeknek különböző előnyöket ígértek és adtak annak fejében, ha ezen illegális üzletben részt vesznek. A hét gyanúsított közül négyet (a vállalkozó nőt, két cégvezetőt és az orvosi asszisztenst) bűnügyi őrizetbe vették a nyomozók, és kezdeményezték letartóztatásukat. Két orvos és egy cégvezető szabadlábon védekezik.

A KR NNI Vagyon-visszaszerzési Hivatal a kutatásokkal párhuzamosan négy személygépkocsit, valamint számlákon és készpénzben összesen több mint 32 millió forintot foglalt le.

A gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni nyomozásban a kedden elfogottakkal együtt mára 51 gyanúsítottja van: húsz orvos, 18 cégvezető, kilenc alkalmazott és négy orvosi asszisztens. Jelenleg heten vannak letartóztatásban, négyen bűnügyi őrizetben, hárman bűnügyi felügyelet alatt állnak, míg a többiek szabadlábon védekeznek.

 

Óriási siker: ötmilliárdos megtakarítás

A Magyar Nemzet hétfőn írta meg, hogy a sikeres nyomozás hatására hatalmas mértékben csökkent a bűncselekményben érintett gyógyászati segédeszközök forgalma, ezáltal az utánuk visszaigényelhető állami támogatás is. A 2022. novemberi rajtaütést követő negyedik hónapban már 803 millió forinttal kevesebb összeget hívtak le a Neak. Összehasonlítva a 2022-ben felírt összeggel idén július végére már több mint ötmilliárd forinttal kisebb összegű gyógyászati segédeszközt írtak fel, mint az előző év ugyanezen időszakában.

Borítókép: Gyógyászatisegédeszköz-maffia elleni akcióban a rendőrség (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.