Bealkonyult a gyógyászatisegédeszköz-maffiának

Egyre több fény vetül az egészségügyi költségvetést százmilliókkal megkárosító bűnszervezetre, amelynek a felszámolása novemberben kezdődött meg titkosszolgálati támogatással. Legutóbb múlt hétvégén fogtak el két, ­luxusútjáról hazatérő szegedi ortopéd orvost. Velük együtt már 28 tagját vették őrizetbe a szervezetnek.

2023. 02. 11. 12:00
Forrás: ORFK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre terebélyesebbnek bizonyul az a szervezett bűnbanda, amely a gyógyászati segédeszközök piacát uralva százmilliós károkat okozott az egészségügyi költségvetésnek. A banda felszámolása tavaly november óta tart. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) titkosszolgálati módszerekkel is támogatja a rendőröket, és sorra veszik őrizetbe a megalapozottan gyanúsítható orvosokat, cégvezetőket, alkalmazottakat. E sorok írásáig összesen 28 főt, akik közül 14-en letartóztatásban vannak, a többiek bűnügyi felügyelet alá kerültek, de néhány gyanúsított szabadlábon védekezhet.
Elöljáróban szögezzük le: a bűnszervezet polipszerűen hálózta be az országot, és uralta – eddig – a gyógyászati segédeszközök piacát. Tevékenységének feltárása annak a következménye, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feladatul kapta az egészségügy védelmét is. 

A titkosszolgálati módszerek és eszközök használatára is feljogosított NVSZ  alapfeladata a bűnfelderítés, a bűnmegelőzés és a védelem. Az egészségügyi területen dolgozók védett állománya mintegy 119 ezer főből áll. 

Tavaly novemberig ezen a területen elsősorban hálapénzzel kapcsolatos korrupciós eseteket tártak fel. Az NVSZ bűnfelderítő tevékenysége azt vizsgálja, hogy az állami egészségügyi intézmények fenntartása, működtetése, azaz a közpénzek felhasználása a törvényben meghatározottak szerint felelősen és célzottan zajlik-e, továbbá, hogy az állami közegészségügyi ellátáshoz az arra jogosultak olyan sorrendben és módon férnek-e hozzá, ahogy azt a szakmai szabályok indokolják.

Ez utóbbi vizsgálata nyomán bukkantak rá az NVSZ tisztjei a gyógyászati segédeszközök piacát uraló bűnszervezetre.

Az egészségügyi maffia felgöngyölítése azzal indult, hogy 2022 tavaszán információ érkezett az NVSZ-hez arról, hogy egy állampolgár az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (hétköznapi nevén a felhőben) azt vette észre, hogy gyógycipőt írtak fel neki úgy, hogy ő orvosnál nem is járt, és szüksége sem volt arra. A jogszabályok által biztosított lehetőségeket felhasználva az NVSZ munkatársai olyan – később bizonyítékként is felhasználható – adatokat gyűjtöttek, amelyek alapján rendkívül összetett és szervezetten elkövetett bűncselekmény gyanúját állapították meg.  

A rendőrség által feltárt ügyben az ortopéd orvosok és a velük összejátszó segédeszközgyártó és -forgalmazó cégek úgy írtak fel, majd gyártottak gyógycipőket, hogy azok, akiknek a nevére felírták, nem is tudtak róla; majd az ezek után járó összegeket a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) visszaigényelték. Azt is figyelték, hogy az évente egyszer felírható lábbeli kihordási ideje mikor jár le, és amint lehetett, újra felírták és legyártották a cipőket.

A minőség nem volt fontos, csak a profit, mert a betegeknek magas kategóriájú és államilag jelentősen támogatott cipőt írtak fel, azonban a végeredmény alacsonyabb kategóriájú és olcsóbb lábbeli volt. Ez került idős páciensek lábára, ha egyáltalán odakerült, hiszen a nyomozás azt is feltárta, hogy olyan embernek is felírtak gyógycipőt, aki évek óta fekvőbeteg és járásképtelen.

Az NVSZ munkatársai olyan eseteket is feltártak, amikor a gyógycipőt felírta ugyan az orvos, de azt már nem gyártották le, viszont a támogatást így is visszaigényelték.
A bűnszervezet első kilenc tagjára tavaly november 8-án csaptak le. Ők a megalapozott gyanú szerint háromezer cipőt írtak fel, amelyeken átlagosan páronként 52 ezer forint nyereségük volt, ezzel összesen több mint 150 millió forintot szereztek illegálisan. 

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) gyógyászati segédeszközöket gyártó cégek vezetőivel és a velük kapcsolatban álló orvosokkal szemben bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás, valamint különleges adatra elkövetett személyes adattal visszaélés és hamis magánokirat felhasználása miatt folytatja a nyomozást. 

A bűnszervezet teljes körű feltérképezése érdekében a KR NNI szorosan együttműködik az NVSZ-szel, valamint több vármegyei rendőr-főkapitánysággal, és a minél hatékonyabb felderítő munka érdekében országszerte külön nyomozócsoportokat állított fel. 

Minden csoportnak tagja az NVSZ egy-egy tisztje is, mivel a bűnszervezet annyira széles körben terjedt el az országban, hogy elengedhetetlen a titkosszolgálati munka a leleplezésükhöz.
Február első napjaiban újabb két megalapozottan gyanúsítható, szegedi ortopéd orvost fogtak el a nyomozók. Egyiküket akkor fogták el, amikor egzotikus nyaralása után gépe landolt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, míg a másik orvost síeléséből hazatérve lakásán várták a rendőrök. Majd gyanúsítotti kihallgatásukat követően mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat. A náluk tartott kutatások során informatikai eszközöket, illetve különböző dokumentumokat foglaltak le. Ezen túl vagyonvisszaszerzés céljából lefoglalták nagy értékű autóikat, valamint ingatlanjaikat, és zárolták folyószámláikat, összesen százmillió forint értékben.  

A két orvos elfogásának közvetlen előzménye, hogy január 31-én a KR NNI és a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság nyomozói a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, valamint az NVSZ-től kapott adatok és információk alapján olyan újabb cégeket azonosítottak, amelyek nagy értékben, jogosulatlanul igényeltek vissza állami támogatásokat gyógyászati segédeszközök után. 

Ebben az elkövetői körben összesen tizenheten voltak érintettek.  A hat ortopéd orvos közül kettő szegedi, egy makói, egy szigetszentmiklósi, egy szekszárdi és egy budaörsi, míg a segédeszközöket gyártó cégek vezetői többségében szegediek, de van köztük egy ceglédberceli és egy budapesti is. 

A Terrorelhárítási Központ műveleti egységei is részt vettek az elfogások egy részében, mivel a célszemélyek fegyverengedéllyel és lőfegyverekkel rendelkeznek.
A gyanú szerint a szakorvosok a betegfelhajtók által hozott pácienseknek a legnagyobb állami támogatású eszközöket írták fel attól függetlenül, hogy a betegnek szüksége volt-e rá, vagy sem. Majd az ezek után járó állami támogatásokat jogosulatlanul visszaigényelték.

A szerteágazó bűnügy felderítése érdekében az ország különböző pontjain létrehozott nyomozócsoportok folyamatosan elemzik és értékelik az újabbnál újabb adatokat, és továbbra is szorosan együttműködnek a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársaival.

 Így vált ismertté, hogy a bűnszervezethez kötődő cégek nemcsak gyógycipők után járó állami támogatásokat igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől, hanem más gyógyászati segédeszközök után is benyújtottak igényt.

Az ortopéd orvosok által felírt vényeken így a gyógycipőkön túl szerepeltek még gerincortézisek és ahhoz tartozó különböző járássegítő alkatrészek, illetve csukló- és térdortézisek is, mely eszközök mindegyikének a rögzítés, a támasztás és a tehermentesítés a funkciója.

A szervezetben mindenkinek megvolt a maga szerepe. Az orvosok írták fel a vényeket, többségé­ben olyan emberek adatait felhasználva, akik erről mit sem sejtettek. A beteglistákat – amelyeket általában különböző szociális intézményektől és idősek otthonától szereztek be – a cégek alkalmazottai küldték el nekik. Majd az ortopéd orvosok érdemi vizsgálat nélkül írták fel a recepteket, rajtuk a különböző gyógyászati segédeszközökkel. A cégek ezeket a termékeket ugyan legyártották, de többségében nem megfelelő minőségben, és a vényeket benyújtva igényelték vissza a NEAK-tól az állami támogatások összegét. Olyan eset is számtalanszor előfordult, hogy egy páciens nevére mind a két lábra felírták a gyógycipőt, pedig az általában csak egy lábra lett volna indokolt.

Vagy a beteg valóban használt korábban valamilyen gyógyeszközt, s azt mindenféle kontroll és vizsgálat nélkül ismét felírták neki, bár az eszközt volt, hogy meg sem kapta. Az önrész befizetésétől – mely ezeknek az ortopédiai termékeknek a kiváltásánál kötelezően a betegeket terhelte volna – szinte minden esetben eltekintettek a cégek. 

Az államtól így kicsalt, összességében több száz millió forinttal közvetve az embereket károsították meg, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg.

A büntetőeljárások mind a KR NNI-nél, mind több vármegyei rendőr-főkapitányságnál folytatódnak, így a jövőben újabb elfogások és gyanúsítások várhatók.

Borítókép: A minőség nem volt fontos, csak a profit (Fotó: ORFK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.