Luxuspihenésről hazatérő ortopédorvosokat fogtak el + videó

Két külföldi luxuspihenésről hazatérő szegedi ortopédorvost fogtak az a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. A rendőrség közlése szerint mindketten ahhoz a bűnszervezethez tartoznak, amelyik gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat vett fel jogosulatlanul. Amint az az egyre szélesedő ügy nyomozása során kiderült, a gyógycipőkön túl különböző protézisekkel is történtek visszaélések.

2023. 02. 08. 12:39
null

Két külföldi luxuspihenésről hazatérő szegedi ortopédorvost fogtak az a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. A rendőrség közlése szerint mindketten ahhoz a bűnszervezethez tartoznak, amelyik gyógyászati segédeszközök után járó állami támogatásokat vett fel jogosulatlanul. Amint az az egyre szélesedő ügy nyomozása során kiderült, a gyógycipőkön túl különböző protézisekkel is történtek visszaélések.

Február első napjaiban két újabb ortopédorvoson ütöttek rajta a nyomozók, akik a nyomozás eddigi adatai szerint az egészségügyi segédeszközök piacát uraló bűnszervezet tagjai. A Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) feljelentése alapján tavaly novemberben indult széles körű nyomozást különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt folytatja a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI).

A két szegedi orvos közül az egyiket akkor fogták el, amikor egzotikus nyaralása után gépe landolt a udapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren. Míg a másik orvost síeléséből hazatérve a lakásán várták a rendőrök. Gyanúsítotti kihallgatásukat követően mindkettőjüket bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatásukat. 

A náluk tartott kutatások során informatikai eszközöket, illetve különböző dokumentumokat foglaltak le. Ezenkívül vagyonvisszaszerzés céljából lefoglalták nagy értékű autóikat, valamint ingatlanjaikat, és zárolták folyószámláikat, összesen százmillió forint értékben.   

A tavaly őszi és téli elfogásokkal együtt így az ügycsoportnak már összesen 28 gyanúsítottja van, közülük 14 ember letartóztatásban. A többiek bűnügyi felügyelet alatt állnak vagy szabadlábon védekeznek.

Az ortopéd gyógycipőkkel is visszaélt a bűnszervezet. Forrás: Police.hu

A szerteágazó bűnügy felderítése érdekében az ország különböző pontjain létrehozott nyomozó csoportok folyamatosan elemzik és értékelik az újabbnál újabb adatokat, és továbbra is szorosan együttműködnek az NVSZ munkatársaival. Így vált ismertté, hogy a bűnszervezethez kötődő cégek nemcsak gyógycipők után járó állami támogatásokat igényeltek vissza a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK), hanem más gyógyászati segédeszközök után is benyújtottak igényt. 

Az orvosok által felírt vényeken szerepeltek még gerincprotézisek és ahhoz tartozó különböző járássegítő alkatrészek, illetve csuklóprotézisek és térdprotézisek is, amelyek mindegyikének a rögzítés, a támasztás és a tehermentesítés a funkciója.

A szervezetben mindenkinek megvolt a maga szerepe. Az orvosok írták fel a vényeket, többségében olyan emberek adatait felhasználva, akik erről mit sem sejtettek. 

A beteglistákat – amiket általában különböző szociális intézményektől és idősek otthonától szereztek be – a cégek alkalmazottai küldték el nekik. Majd az orvosok érdemi vizsgálat nélkül írták fel a recepteket, rajta a különböző gyógyászati segédeszközökkel.

A cégek ezeket a termékeket ugyan legyártották, de többségében nem megfelelő minőségben, és a vényeket benyújtva igényelték vissza a NEAK-tól az állami támogatások összegét. Olyan eset is számtalanszor elfordult, hogy egy páciens nevére mind a két lábra felírták a gyógycipőt, pedig az általában csak egy lábra lett volna indokolt. Vagy a beteg valóban használt korábban valamilyen gyógyeszközt, és azt mindenféle kontroll és vizsgálat nélkül ismét felírták neki, igaz, volt, hogy az eszközt meg sem kapta. 

A bűnszervezet gyakorlatilag minden gyógyászati eszközt felhasznált a csalássorozathoz. Forrás: Police.hu

Az önrész befizetésétől – amely ezen ortopédiai termékek kiváltásánál kötelezően a betegeket terhelte volna – szinte minden esetben eltekintettek a cégek. A hangsúly azon volt, hogy társadalombiztosítási azonosító jellel, vagyis tajszámmal rendelkező emberek szerepeljenek a vényeken, függetlenül attól, hogy szükségük van-e gyógyeszközre vagy sem.

Az államtól így kicsalt összességében több száz millió forinttal közvetve az embereket károsították meg, tekintve, hogy a gyógyításra szánt erőforrásokat csapolták meg.  

Az ügyben további őrizetbevételek várhatók.

Borítókép: Műlábakkal is csalt az egészségügyi maffia (Forrás: Police.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.