A legjobbak közé törhet fel a magyar felsőoktatás

Idén a magyar felsőoktatásba 106 ezer diákot vettek fel, ez egyharmaddal több,mint tavaly, közülük ötezren pedig a BME-n kezdik meg tanulmányaikat. Ezek alapján nagy esély van elérni a célt, miszerint 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme között legyen legalább egy magyar.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2023. 09. 01. 12:15
BÓDIS László
Kecskemét, 2023. július 7. Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelõs helyettes államtitkára beszédet mond Kecskeméten a Neumann János Egyetem diplomaátadó ünnepségén 2023. július 7. MTI/Bús Csaba Fotó: Bús Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar felsőoktatásban jó helyen vannak a hallgatók – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) tanévnyitó ünnepségén.

Négy évvel ezelőtt hét magyar egyetem volt a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek öt százalékában, mostanra 11-re nőtt a számuk,

közben megnégyszereződött a szabadalmak száma is a magyar egyetemeken, valamint majdnem nyolcvan százalékkal nőtt a kiváló nemzetközi tudományos lapokban megjelent publikációk száma – mondta Bódis László.

Mindezek alapján jó esély van elérni azt a célt, hogy 2030-ra a világ legjobb száz egyeteme között legyen legalább egy magyar, a legjobb száz európai között pedig legalább három

 – emelte ki Bódis László. A diákoknak azt tanácsolta: vegyenek részt már az egyetemei évek alatt a kutatásban, és ne úgy gondoljanak az egyetemre, mint egy kötelező folyamat részére, amely után kezdődik majd a „nagybetűs élet”, hanem kezdjenek el együttműködéseket kialakítani az oktatókkal és a vállalatokkal, amelyeknél a gyakorlatukat töltik.

Stépán Gábor egyetemi professzor, Széchenyi- és Bolyai-díjas gépészmérnök, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja azt mondta, hogy a világ egyetemeinek legjobb három-négy százalékában van a BME, ezért a diákok büszkék lehetnek rá, hogy itt tanulnak, ugyanakkor azt tanácsolta, hogy a munkával szemben legyenek alázatosak. Fontosnak nevezte, hogy a hallgatók külföldön is szerezzenek tapasztalatot, mert a műszaki szakma „nagyon nemzetközi”.

Czigány Tibor rektor elmondta, hogy az elmúlt évben számos sikere volt az egyetemnek, amelyek közül kiemelte, hogy föld körüli pályára állt a műegyetem ötödik műholdja.

A rektor kiemelte az együttműködés fontosságát az egyetemi oktatók, kutatók, ipari és gazdasági szereplők, valamint a hallgatók között nemcsak hazai, hanem a nemzetközi térben is. 

A BME nemzetközi egyetem, minden nyolcadik diákja ugyanis külföldi állampolgár,

az intézmény tagja az EELISA egyetemi szövetségnek, amelynek célja, hogy megújítsa és egységesítse az európai mérnökképzést, a hallgatók pedig részt tudnak venni az Erasmus-programban is – hangoztatta Czigány Tibor.

A BME-n a tanárok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok sikeresek legyenek, minél jobb szakemberré váljanak, ezért fontos a megbecsülésük – mondta a rektor. 

A rendezvényen elismerésben részesült az egyetem műholdcsapata az ötödik műegyetemi diákműholddal kapcsolatos innovációs eredményéért.

Borítókép: Bódis Csaba (Fotó: MTI/Bús Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.