Hazatértek a magyar mentőcsapatok Líbiából

A Daniel nevű vihar több ezer ember halálát okozta az észak-afrikai országban.

2023. 09. 25. 6:49
hazatértek a mentőcsapatok Líbiából
Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazaérkeztek Libiából a magyar kutató-mentő szervezetek tagjai. 

Az árvíz sújtotta országból visszatérő mentőcsapatok gépe vasárnap este szállt le a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Emlékezetes, szeptember 10-én a Daniel nevű vihar csapott le a százezer lakosú kelet-líbiai Derna városára. Az ítéletidőben két gát átszakadt, elárasztva a várost, és több ezer ember halálát okozva.

 

hazatértek a mentőcsapatok Líbiából
Három kutya is segített a mentésben (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Életjel Mentőcsoport 46 emberrel és három kutyával szeptember 14-én indult útnak az árvíz sújtotta Líbiába a magyar kormány támogatásával. 

A Hungary Helps – Magyarország segít programon keresztül 14 millió forint értékben támogatta a kiutazó csapatokat, a Magyar Honvédség pedig a kiutazásukban nyújtott segítséget.

Azbej Tristan, a Külgazdasági és Külügyminisztérium üldözött keresztényeket segítő programokért felelős államtitkára, aki a reptéren fogadta a mentőcsapat tagjait, hosszú, fáradságos és hősies szolgálatnak nevezte a Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat, a Budapest Mentőszervezet és az Inter Rescue Mentőcsoport tagjainak útját. Feidézte, amikor megérkezett a líbiai hatóságok segítségkérése, a Hungary Helps program részéről azonnal felvették a kapcsolatot a magyar civil kutató-mentő szervezetekkel, amelyek közül három vállalta a hosszú és fáradságos utat.
– A magyar kutató-mentők az elmúlt napokban nehéz és hősies szolgálatot vállaltak magukra. 

A nehéz megközelíthetőség miatt kevés nemzetközi csoport érkezett Líbiába, ahol a magyarok elsősorban elhunytakat kerestek, és több mint száz holttestet találtak. Nehéz és szomorú munkájukkal egyrészt a járványhelyzetet csillapították, másrészt lehetőséget nyújtottak a gyászoló családoknak, hogy megadják a végtisztességet szeretteiknek

 – ismertette az államtitkár. Hozzátette: a líbiai hatóságok kiemelték a magyar kutató-mentők szakszerűségét.
Az államtitkár arról is beszélt: a magyarok szolgálata nem volt kockázatmentes, több európai kutató-mentő is életét vesztette Líbiában, az elöntött területeken megjelent a tífusz és a kolera, az árvíz pedig aknákat is mosott a felszínre.

Emlékeztetett: szeptember 11-én természeti csapás érte a líbiai Derna kikötővárosát, ahol egy pusztító vihar miatt a város mélyen fekvő részeit a tengertől elzáró gátak átszakadtak, és a tengervíz elöntötte a települést. A katasztrófában jelenlegi tudásunk szerint több mint tizenötezer ember vesztette életét.

Borítókép: Hazatértek a mentőcsapatok Líbiából (MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.