Jövőre nem lesz kivételezés: Inflációkövető emelés jön az autópálya-matricáknál

Az augusztusi inflációs adattal biztossá vált, mennyivel drágulnak 2024-ben az autópálya-matricák.

2023. 09. 08. 18:03
Kecskemét, 2014. április 18. Több kilométer hosszan torlódnak a jármûvek Kecskemét közelében az M5-ös autópályán, a Szeged felé vezetõ oldalon, ahol útfelújítási munkálatokat végeznek 2014. április 18-án. A forgalmat Kecskemétnél leterelik az autópályáról. MTI Fotó: Donka Ferenc Fotó: Donka Ferenc
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pontosan 16,4 százalékkal drágul az autópályahasználat a személyautósoknak jövőre – hívta fel a figyelmet a Totalcar. Ezt az érvényes jogszabályok alapján és a friss inflációs KSH-adatból lehet ennyire biztosan tudni – olvasható a Világgazdaság mai cikkében

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) még augusztusban arról adott tájékoztatást, hogy a használati időtartam alapú autópálya-matricák 2024-es ára egységesen a 2023 augusztusára irányadó, a KSH által közzétett, a 2022 augusztusához viszonyított fogyasztói árindex mértékével emelkedik majd.

Pénteken reggel kiderült, hogy a 2023. augusztusi infláció a 2022 augusztusi bázison 16,4 százalékot ért el, tehát az ÉKM közlése értelmében ugyanennyivel drágulnak jövőre az autópálya-matricák is.

Az év elején is emelkedtek az árak, de akkor egyes matricák ára még csak öt százalékkal emelkedett, jövőre már nem lesz ilyen kedvezmény, egységesen inflációkövető emelés jön. A Világgazdaság számításai szerint a személyautók esetében így alakulnak majd az árak, zárójelben a jelenlegi díjszabás szerepel:

országos heti, tíznapos – 6400 forint (5500 forint)
országos havi – 10 350 forint (8900 forint)
országos éves – 57 260 forint (49 190 forint)
éves vármegyei – 6660 forint (5720 forint)

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Donka Ferenc)

 

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.