Novák Katalin: Európában egy olyan ország sincs, ahol elegendő gyermek születne a népesség fenntartásához

Novák Katalin az Inforádiónak adott nagyinterjút, amelyben beszélt a a Budapesti Demográfiai Csúcsról, a diplomáciai szerepvállalásról, a kegyelmi ügyekről és a visszaküldött törvényekről

Forrás: Infostart2023. 09. 12. 22:03
Forrás: Facebook/ Novák Katalin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A köztársasi elnök a kezdődő nagyinterjút adott az Inforádiónak, melyben a Budapesti Demográfiai Csúcsról is beszélt. A beszélgetés leiratát az Infostart tette közzé. – A legfontosabb számunkra az, ami a magyarsággal történik Magyarországon és a Kárpát-medencében vagy akár a diaszpórában. De az, hogy nem születik elegendő gyermek, nemcsak magyar jelenség, ez így van mindenhol az úgynevezett fejlett nyugati világban. Ha csak belegondolunk abba, hogy ma

Európában egyetlenegy olyan ország sincsen, ahol elegendő gyermek születne ahhoz, hogy akár csak fenntartsák a népességüket – tehát még nem gyarapodásról beszélünk –, akkor érezhetjük azt, hogy mekkora a baj – magyarázta a demográfiával kapcsolatban a köztársasági elnök, korábbi családügyi miniszter. 

Novák Katalin leszögezte, nem arról van szó, hogy a fiatalok egyáltalán nem szeretnének családot, igenis szeretnének – tette hozzá – majd sorolni kezdte a tényezőket, amelyek elbátortalaníthatják a fiatal generációt: A családi életnek a munkával való összeegyeztetésével, azokkal a nehézségekkel, amelyekkel szembesülnek akár az oktatásban, az egészségügyben. – Nem feltétlenül csak Magyarországról beszélek, hanem máshol is – tette hozzá. 

A köztársasági elnök úgy véli, hogy a családközpontú gondolkodásnak ma Magyarország a Mekkája,

„mert mi vagyunk az a hely, ahol érdemes találkozni annak érdekében, hogy a családokat érintő legfontosabb kérdésekről közösen gondolkodjunk”.

Utalt ezzel a gondolattal a csütörtökön kezdődő demográfiai csúcstalálkozóra

Milyen intézkedésekkel fordítható vissza a demográfiai csökkenés?

– Akkora emelkedés volt Magyarországon az elmúlt évtizedben, amihez hasonlót nem láttunk Európa-szerte, de valóban így van, még mindig kevés gyermek születik – fogalmazott az interjúban Novák Katalin.

A köztársasági elnök elmondta, meggyőződése, hogy képesek a témát azok közé a problémák közé helyezni, amelyekről minden szinten folyik diskurzus.

„Akár segítség-e az, ha, mondjuk, az egyik édesanya vigyáz még két-három-négy pici gyerekre, három év alatti gyermekre egy családi bölcsődében. És akkor oda jöhet egy új munkahely, akkor azok az édesanyák vissza tudnak menni dolgozni. Vagy segítség-e az, ha azt mondjuk, hogy a még dolgozó nagyszülő is elmehet nagyszülői gyesre, hiszen mind a két szülő dolgozik, van egy még aktív nagymama vagy nagypapa, ő örömmel vállalná a gyermeket, igénybe vehet ehhez segítséget. Vagy hogyan tudunk segíteni azoknak, akiknek azért nem születik gyermeke, mert nincsen olyan hely, ahova szülnének, nincsen megfelelő otthon. Hogyan tudjuk segíteni az otthonteremtésüket? Hogyan tudjuk azt üzenni a nőknek, édesanyáknak, hogy elismerjük azt a teljesítményt, amit ők sok gyermek felnevelésével végeznek?” – sorolta a családpolitika nyitott kérdéseit Novák Katalin.

Szerinte ha az édesanyák a gyereknevelés mellett még dolgoznak is, akkor kevesebb közterhet kell hogy fizessenek. – És ha ezek a lépések, ezek a segítségek valójában átmennek úgy a gondolkodásunkba, hogy a faluban is tudjuk, hogy a szomszéd bizony kevesebbet adózik, nézd már, nekik korábban lett házuk, mint nekünk, ők valamiért kaptak támogatást, segítséget, akkor ezek idővel hatnak – vélekedett.

Mint mondta, az ilyen esetekben gondolkodni kezdenek az emberek azon, hogy lám, lehet, hogy pont akkor fogok segítséget kapni, ha igent merek mondani egy következő gyermekre. 

– Nagyon lassan alakul át ez a gondolkodás, hiszen volt egy nagyon rossz gyakorlat, volt olyan, amikor még a harmadik évi gyes sem volt már meg támogatásként, amikor megszűnt minden otthonteremtés, amikor meg akarták adóztatni, sőt meg is adóztatták a jövedelmet a gyermeket vállaló szülők esetében is – zárta a mondandóját a baloldali kormányzás éveire utalva Novák Katalin.

Zelenszkij és a magyar köztársasági elnök viszonya is szóba került

Az szomszédban dúló háborúról is  beszélt Novák Katalin. Elmondta, a törekvése mindenképpen az, hogy segítsen a kárpátaljai magyarok helyzetén az ukrán elnökkel való személyes kapcsolatán keresztül is.

„Én úgy látom, hogy az ő gondolatainak a homlokterében nem szerepel az első egy-két-három probléma, nehézség, kérdés között jelenleg a kárpátaljai magyarság helyzete.”

Azzal folytatta,  hogy „szomorú helyzet van vagy mondhatom azt is, hogy felháborító vagy tragikus helyzet van, hogy a kárpátaljai magyarság jogai vonatkozásában most visszalépéseknek vagyunk tanúi. Én erre személyesen is felhívtam az ukrán elnök figyelmét azzal, hogy ha eddig esetleg ez valamiért nem került volna az asztalára, akkor most tudjon róla, foglalkozzon vele és csak bizakodni tudunk abban, hogy ennek lesz egy pozitív következménye. De én nem naiv ember vagyok, csak optimista”.

A teljes interjú ide kattintva érhető el.

Borítókép: Novák Katalin. Fotó: Novák Katalin Facebook-oldala

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.