Rétvári: Hazánk mintául szolgál az illegális migrációval szembeni fellépésben

A jövőben magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb–észak-macedón határ szerbiai oldalán.

2023. 09. 11. 10:03
null
Röszke, 2023. szeptember 5. Rendõrautó az ideiglenes biztonsági határzárnál Röszke közelében 2023. szeptember 5-én. MTI/Rosta Tibor Fotó: Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar, szerb és osztrák rendőrök közösen teljesítenek szolgálatot a szerb–észak-macedón határ szerbiai oldalán az illegális migráció visszaszorítása érdekében – mondta Rétvári Bence. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a köztévében beszélt arról, hogy 

a három ország együttműködése hatékony eszköz arra, hogy már Magyarország előtt megállítsák az illegális migránsokat.

 A magyar rendőrök egy hónapig teljesítenek szolgálatot Szerbiában.
– Az éjjellátókkal, drónokkal felszerelt járőrök feladata, hogy a határhoz nagy csapatokban érkező migránsokat feltartóztassák. Az együttműködés része az is, hogy párban – egy magyar és egy szerb vagy egy osztrák rendőr – járőröznek – fogalmazott az államtitkár.
Hangsúlyozta, 

ha valahol fellépünk az illegális migráció ellen, ha valahol kerítést építünk, ha valahol megerősített jelenlét van, az láthatóan az embercsempészeket is befolyásolja, és más útvonalat keresnek. 

Hozzátette, a presevói befogadóállomáson – ahol ő maga is látogatást tett – már csaknem kétmillió migráns fordult meg 2015 óta.

Rétvári Bence arra is reagált, hogy egyre gyakrabban van fegyver a migránsoknál. – Az alvilág üzemelteti az embercsempész-hálózatokat, és gyakoriak az útvonalak ellenőrzése miatti összetűzések, amiket jellemzően fegyverrel rendeznek le. Klasszikus maffiamódszerek, klasszikus alvilági piac-újrafelosztások, és ezért vannak ezek a lövöldözések – vélekedett az államtitkár, hozzátéve, hogy az embercsempészek a Törökországból Németországig tartó útra fejenként 5,2 millió forintnyi összeget is elkérnek a migránsoktól.

Rétvári Bence kitért a szlovák–magyar rendőri együttműködésre is, amely szintén a közös járőrözésre és az illegális migráció megfékezésére jött létre. 

– Az illegális migráció jelentette problémák megoldására Magyarország mintául szolgál az Európai Uniónak:

 el kell menni egy távolabbi határhoz, s ott megpróbálni kezelni a helyzetet, ezért jó lenne, ha az európai országok összefognának – mondta a politikus.

 

Borítókép: Röszkei határkerítés (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.