Terrorfenyegetettség Európában: a letartóztatottak között többségben vannak a dzsihadisták

Az Europol legújabb jelentése szerint a terrorizmus továbbra is komoly fenyegetést jelent Európában: tavaly az Európai Unióban 380 letartóztatás történt terrorista bűncselekmények miatt. A tagállamok 2022-ben összesen 28 megvalósult esetet jelentettek az uniós szerv felé, amely a legtöbb bejelentett esetet a baloldali és anarchista terrorizmus kategóriájába sorolta.

2023. 09. 11. 12:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Europol legújabb jelentése szerint tavaly 380 letartóztatás történt terrorizmus miatt az EU-ban. Ezek közül 266 a dzsihadista terrorizmushoz kapcsolódott – írta legújabb elemzésében a Migrációkutató Intézet, amely a napokban megjelent Europol 2022-re vonatkozó Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) beszámolóját vizsgálta, ami az Európai Unióban végrehajtott, meghiúsult vagy megakadályozott terrortámadásokról szól.

terrorizmus Európában
 Az Europol legújabb jelentése szerint tavaly 380 letartóztatás történt terrorizmus miatt az EU-ban, összesen 28 támadást vagy támadási kísérletet jegyeztek fel. Forrás: Statista.com

 

Mint kifejtik, a tagállamok 2022-ben összesen 28 megvalósult esetet jelentettek az uniós szerv felé. Ez a 2021-es (18 támadás) adatokhoz képest növekedést jelent, de elmarad a 2020-ban rögzített (56) rekordmagas esetszámtól. 

A legtöbb támadást Olaszországban (12), Franciaországban (hat), Görögországban (négy) és Belgiumban (három) követték el vagy tervezték meg. 

Németország, Szlovákia és Spanyolország egy-egy esetet jelentett. A 28-ból 16 alkalommal került sor tényleges merényletre. A legtöbb bejelentett esetet (18) a baloldali és anarchista terrorizmus kategóriájába sorolta ez Europol, amelyek közül 13-at Olaszországban, hármat Görögországban, egyet Belgiumban és egyet Spanyolországban hajtottak végre. A Spanyolországban végrehajtott akció miatt egy személy megsérült. 

 

Nőtt a baloldali terrortámadások száma

A baloldali terrortámadások száma 2022-ben nőtt 2021-hez képest – ekkor ugyanis csak egy esetet jelentett egy tagállam. A terrortámadások számában – az elmúlt három évben – tapasztalt eltérések részben annak tulajdoníthatók a kutatók szerint, hogy a baloldali incidenseket a jelentést tevő országok néha terrortámadásként, néha szélsőséges incidensként jelölik meg. 

A tagállamok 2022-ben hat dzsihadista akciót jelentettek. 

Két támadást sikeresen hajtottak végre, egyet Belgiumban, egyet pedig Franciaországban. 

Négy támadást meghiúsítottak: Franciaországban hármat, Belgiumban egyet. A szélsőséges iszlamista csoportokhoz köthető esetek száma csökkent 2021-hez (11) és 2020-hoz (13) képest. Ami pedig a szélsőjobboldalhoz köthető terroreseményeket illeti: négy olyan meghatározó támadás történt, amelyek összhangban vannak a korábbi években rögzített esetekkel. 2021-ben hat, 2020-ban pedig négy ilyen akció volt. Egy támadást Szlovákiában hajtottak végre, amely két áldozatot követelt. Három tervezett támadást sikerült meghiúsítani, kettőt Franciaországban, egyet pedig Németországban.

Borítókép: Illusztráció. Rendőrök állnak egy berlini társasház előtt, miután nagyszabású razziát tartottak iszlamista terrorszervezetet nyíltan támogató csoportoknál 2021. február 25-én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.