Több mint négyszázmillió forintos költségvetési csalás miatt kérhetik számon a pécsi városvezetést

Hivatali visszaélés büntette miatt zajlik a nyomozás.

2023. 09. 28. 14:37
null
Pécs, 2023. augusztus 17. A drónnal készült felvételen a pécsi városháza 2023. augusztus 17-én. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 400 milliós költségvetési csalás miatt kérhetik számon a pécsi városvezetést, amiért jogtalanul vehettek el százmilliókat egy számláról, ahogy azt a jegyző is megállapította – írja a Pécs Aktuál. A százmilliós összeget hónapok óta nem adják vissza. A több mint 400 millió forintot a Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás számlájáról emelte le a pécsi polgármesteri hivatal, az ügyben viszont a Pécsi Járási Ügyészséghez fordult a társulás elnöke, miután heteken keresztül nem kapott érdemi reakciót a pécsi városvezetéstől.

Feljelentésként értékelte az ügyészség a társulás elnökének bejelentését, amit megküldött a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányságnak. A nyomozó hatóság hivatali visszaélés bűntette miatt nyomozást rendelt el – tudatta a lappal Kutas Tamás, az ügyészség szóvivője. 

A fentiek alapján 

nem költségvetési csalás, hanem hivatali visszaélés lett a jogi meghatározás.

Még a napokban is tagadta Péterffy Attila, a pécsi polgármester – Bognár Szilvia, a Tiszta Kezek frakcióvezetőjének kérdésére –, hogy tájékoztatta volna bármiről is a jegyző, állítása szerint nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról, ennek következtében nem is fizettek vissza semmit.

Irreálisan hangzik, hogy egy hónapok óta tartó, 41, Péccsel szomszédos települést hátrányosan érintő, több mint 400 millió forintos ügyben a város jegyzője ne tájékoztatta volna a polgármestert a belső vizsgálatról, amelyet az ügyben lefolytatott, és amelyet meg is küldött a társulás elnökének. Amennyiben mégis tájékozatta Péterffy Attilát, akkor ő nem állíthatta volna azt, hogy nincs tudomása jogszerűtlen inkasszóról, hiszen a jegyző világosan leírta, hogy jogalap nélküli volt a pénzelvonás.

Az üggyel kapcsolatban a Pécs Aktuál további kérdéseket juttatott el a pécsi városvezetésnek, amelyekre nem kaptak választ. A napokban közérdekű adatigénylést nyújtottak be a jegyzőhöz, amelyre a cikk megjelenésekor sem érkezett még válasz.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI)

 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.