időjárás -3°C Natália 2023. december 9.
logo

Rekordszámban állhatnak bíróság elé a migránsokat segítők

Magyar Nemzet
2023.09.28. 13:59 2023.09.28. 14:16
Rekordszámban állhatnak bíróság elé a migránsokat segítők

Az embercsempész bandák egyre nagyobb kihívás elé állítják a magyar hatóságokat, hiszen az elmúlt néhány évben sokszorosára nőtt az illegális migrációt elősegítő bűncselekmények száma – írta a Mandiner.hu, miután Mediaworks hírcentruma megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK). A hatóság válaszai alapján azt írták, tavaly országosan összesen 1697 ilyen esetet regisztráltak, idén pedig csak az év első nyolc hónapjában 1176 hasonló ügyet zártak le a nyomozók.

Ezzel szemben 

a 2015-ös migrációs krízis évében mindössze 657 rendőrségi eljárást folytattak le embercsempészés bűncselekmény gyanújának a megállapításával, a következő években azonban tovább csökkent ez a szám: a 2016 és 2019 közti időszakban évenként 349, 178, 184, illetve 89 ilyen nyomozás zárult.

Mint írták, a legtöbb embercsempész bűncselekményre a Szerbiával határos Csongrád-Csanád megyében derítettek fényt a hatóságok: tavaly 306 esetet regisztráltak, s idén január és augusztus között is majdnem ugyanennyi – 303 – nyomozás zárult.

A szintén a déli határzár mentén elhelyezkedő Bács-Kiskun megyében ugyancsak kiemelkedően sok eljárást folytattak le tavaly és az idei év első nyolc havában embercsempészet miatt: 246, illetve 180 ilyen bűncselekményt regisztrált a rendőrség. Kiemelték, hogy

Győr-Moson-Sopron megyében és Pest megyében egyenként több eljárást zárt le a rendőrség tavaly – 291-et, illetve 302-t –, mint amennyi embercsempész bűncselekményt országosan regisztráltak a migrációs krízis kirobbanása óta eltelt idő négy különböző esztendejében.

Mint írták, további érdekesség, hogy míg tavaly és az idei év első nyolc hónapjában minden megyében több olyan eljárást is lefolytattak, ami az embercsempészet alapos gyanújának a megállapításával zárult, addig a megelőző hét esztendőben mindig voltak olyan megyék, ahol nem indult ilyen eredményt hozó vizsgálat.

Hangsúlyozták,

az utóbbi hetekben jelentősen nőtt a migrációs nyomás a déli határon, s az illegális bevándorlók csoportjai bontóeszközökkel, valamint fegyverekkel ellátva érkeznek. 

Eközben a migránsokat segítő embercsempészek a közösségi médiában reklámozzák a tevékenységüket.

A TikTokra feltöltött videóikon szinte kérkednek annak bemutatásával, hogy miként juttatják be hazánk területére a határsértőket. Az egyebek mellett a 400-59, valamint a Killer Group címkékkel ellátott videóikban félelemkeltő módon, kihívóan menetelnek a láthatóan más földrészekről és idegen kultúrákból érkező migránsok.

 

Borítókép: Illegális bevándorlók Röszkénél (Fotó: Havran Zoltán)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.