Varga Mihály: Folyamatosan erősödik az Óbudai Egyetem

Soha annyi hallgató nem jutott be az intézménybe, mint az idei felvételin.

Forrás: MTI2023. 09. 11. 18:40
KOVÁCS Levente Adalbert; RUDAS Imre; VARGA Mihály
Budapest, 2023. szeptember 11. Varga Mihály pénzügyminiszter (b) beszél az Óbudai Egyetem szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén a Várkert Bazárban 2023. szeptember 11-én. Mellette Rudas Imre, az Óbudai Egyetem alapító rektora és Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (b-j). MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A belső energiák „helyzetbe hozása”, a közoktatás és a felsőoktatás közötti átjárhatóság, a nemzetközi kapcsolatok építése, valamint az egyetem és a hazai cégek közötti megállapodások tették sikeressé az Óbudai Egyetemet – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter hétfőn az Óbudai Egyetem szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén, a Várkert Bazárban.

A miniszter kiemelte, az Óbudai Egyetem folyamatosan szintet lép és erősödik, ennek köszönhetően pedig rekordévet tudhat magáénak: 

soha annyi hallgató nem jutott be az intézménybe, mint az idei felvételin.

 Több mint 12 ezer hallgatójával mára az ország egyik legnépszerűbb egyetemévé vált – tette hozzá. 

KOVÁCS Levente Adalbert; RUDAS Imre; CSER-PALKOVICS András; VARGA Mihály; VARGA-BAJUSZ Veronika
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Varga Mihály felidézte, amikor a kormány néhány éve javaslatot tett az egyetemek alapítványi működésére, éppen az volt az alapvető cél, hogy a „belső energiák helyzetbe kerüljenek”, és még nagyobb autonómiát kapjanak az intézmények.

Tudtuk, hogy a magyar felsőoktatásból nem jön ki az a teljesítmény, ami igazából ott rejtőzik benne

 – fogalmazott, hozzátéve: a hiányosság elsődleges oka a struktúra volt, ezért nyúlt hozzá a kormány. 

A modellváltással lehetővé vált, hogy a kiváló teljesítmények, valamint a gazdaságot is húzó, korszakalkotó megoldások elinduljanak az egyetemekről 

– hangoztatta a miniszter. Varga Mihály úgy értékelt, a kormány eredményesen kapcsolta össze a magyar egyetemeket a gazdaság vérkeringésével, együttműködési lehetőségeik, vállalati kapcsolataik megsokszorozódtak.

Az Óbudai Egyetemet méltatva ismertette, hogy nemzetközi minősítések szerint az intézmény a legjobb magyarországi műszaki egyetemmé vált az utóbbi években, emellett a legfeljebb 50 éves, „fiatal egyetemek” kategóriájában bekerült a világ legjobb háromszáz egyeteme közé. 

Az Óbudai Egyetemnek van átfogó víziója arról, honnan hova szeretne eljutni

 – jelentette ki.

A hallgatókhoz fordulva Varga Mihály úgy folytatta: az egyetem nyitott a piac irányába, s aki úgy érzi, hogy van hasznosítható tudása, annak egyre több lehetősége lesz az intézményben, hogy a tudásából gazdasági prosperitást is elérjen.

Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter beszél az Óbudai Egyetem szenátusának tanévnyitó ünnepi ülésén a Várkert Bazárban 2023. szeptember 11-én. Mellette Rudas Imre, az Óbudai Egyetem alapító rektora és Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)
   
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.