A Kupola alatt valósághű csatába indulnak a magyar katonák

A XXI. századi, high-tech haditechnikán szolgáló magyar harckocsizókat és tüzéreket Tatán Közép-Európában is egyedülálló szimulátorkomplexumban készítik fel.

2023. 10. 15. 7:26
A tatai Leopard 2-es szimulátor új épülettömbje Fotó: Honvédelem.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csúcstechnikát képviselő fegyverrendszerekhez csúcstechnikával felszerelt szimulátorokra és oktatási központra van szükség. Ennek jegyében a napokban átadták az MH Klapka György 1. Páncélosdandár felújított kupolaépületét Tatán, amelyben a PzH 2000-es önjáró lövegek és később a Leopard A7-es tankok toronyszimulátora kap helyet – számolt be a Honvédelem.hu.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf  honvédelmi miniszter kipróbálja a Pzh 2000-es önjáró löveg szimulátorát. Forrás: Honvédelem.hu

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a pénteki szalagátvágás előtt elmondta, az új kiképző és szimulációs központ átadásával olyan képesség jelent meg a Magyar Honvédségben, amely ebben a formában eddig nem létezett. – A berendezések használatba vételével, valamint az új lövegekkel a tüzérszakma visszakapta az eszközeit, és szimulátorokban begyakorolhatja a használatukhoz szükséges képességeket – emelte ki a miniszter.

A tárcavezető szólt arról is, hogy Tata lesz az „Embert a vasra” toborzóprogram következő állomása. A hódmezővásárhelyi páncélozott gyalogdandár első gránátos zászlóaljánál szerzett tapasztalatokat felhasználva hamarosan hasonló módon fejlesztik a tatai páncélosdandár tüzérképességeit.

Az alakulat által kiadott sajtóanyag szerint a Kupola néven ismert, 20-as számú épület felújítása során oktatótermeket alakítottak ki, amelybe tüzér felderítő és lövegszimulátort telepítettek, valamint helyet kapott egy digitális tűzvezető rendszert oktató terem és a harcjárművezetők kiképzését szolgáló szimulátor.


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.