A népességváltozás beleszól a jövő évi magyar választásokba is

Több településen csökken a megválasztható egyéni képviselők száma, néhány helyen viszont a népességnövekedés miatt kell változásokra számítani. .

Forrás: Valasztas.hu2023. 10. 20. 9:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Belügyminisztérium nyilvántartása alapján a Nemzeti Választási Iroda (NVI) megküldte a helyi választási irodák vezetőinek azt, hogy az illetékességükbe tartozó településen módosítani szükséges-e az önkormányzati egyéni választókerületek számát vagy annak határait – olvasható a Választás.hu oldalon.

Mint jelezték, a választási irodák vezetői a most közzétett adatok alapján október 31-ig határozatban állapítják meg a jövő évi önkormányzati választáson a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát.

Ismert: az önkormányzati választásokon a képviselő-testület létszáma és megválasztásának módja függ a település lakónépességének méretétől. A tízezer fő alatti településeken egyéni listás rendszer működik, melynek alapján a választópolgár annyi jelöltet jelölhet meg a szavazólapon, amekkora a képviselő-testület nagysága.

A Választási Földrajz Facebook-oldal jelezte, hogy azokon a településeken, ahol 2019-ben tízezer fő alatt volt a népesség, de 2023 szeptember elsején már átlépte ezt a határt, a jegyzőnek új kerületeket kell meghatározni. Ebbe a kategóriába négy település tartozik: Tárnok, Csömör, Balatonalmádi és Ócsa.

További hét településen is változik a választókerületi rendszer, ugyanis el kell törölni ezeket, és át kell állni az egyéni listás választási rendszerre, mivel ezeken tízezer fő alá csökkent a népesség. Ezek a települések Celldömölk, Mezőberény, Kapuvár, Nagyatád, Szigetvár, Sarkad és Csorna.

Egyes városokban pedig a népesség annyit csökkent, hogy a kerületek számát csökkenteni kell, mivel átlépett olyan értéket, ahol változnak az egyéni mandátumok számai. Ez alapján 12 településen kevesebb lesz az egyéni választókerületek száma. Szegeden 20-ról 19-re, Miskolcon 19-ről 18-ra, Pécsen 18-ról 17-re, Budapest XI. kerületében 17-ről 16-ra, Győrben 16-ról 15-re, Budapest XIV. kerületében 15-ről 14-re, Szombathelyen és Budapest XV. kerületében 14-ről 12-re, Egerben 12-ről tízre, Budapest I. és V. kerületében és Kazincbarcikán pedig tízről nyolcra szükséges csökkenteni az egyéni kerületek számát.

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.