Karácsony Gergely az ígéretei nagy részét nem tartotta be

A főpolgármester az ígéretek teljesítése helyet négy év alatt csődközelbe jutatta Budapestet.

Forrás: Metropol2023. 10. 20. 6:36
KARÁCSONY Gergely; Szigetvári Viktor; Fekete-Gyõr András; GYURCSÁNY Ferenc; SZÉL Bernadett
Budapest, 2018. április 4. Fekete-Gyõr András, a Momentum elnöke, Szél Bernadett, az LMP társelnöke, miniszterelnök-jelölt, Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke (b-j) a Válasszunk! 2018 (V18) fórumán a budapesti Benczúr szállodában 2018. április 4-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A főpolgármester a választási ígéreteinek csak alig negyedét valósította meg 2019 óta, de közben csőd szélére kormányozta Budapestet. Az elmúlt egy éve az áremelésekről szólt, és annak ellenére, hogy hitelből él a város, százmilliókat szórt ki prémiumokra – összegezte a Metropol. Mint írták, már négy éve tartó budapesti regnálása alatt Karácsony Gergely rengeteg szlogent gyártott, de az ígéreteiből csak néhány olyat váltott be, amelyek semmitmondóak, valódi munkát nem igényelnek. 

Miközben a budapestiek pénze kifolyt a kezei közül: csődközelbe kormányozta a koszossá, rendezetlenné és kaotikussá vált várost, ami ígéretei szerint átlátható, zöld és szolidáris lesz – aminek nyomát sem látni. Csak a sok tízmilliós prémiumoknak, amiket titokban kiszórt a haveroknak, volt, akinek a fegyelmije után adott közel tízmilliós összeget

– fogalmazott a portál.

Emlékeztettek,  hogy a főpolgármester a 2019-es választásokon mindent megígért a győzelemért. De munkájának mérlege, azontúl, hogy a városon nem látszik semmi a dugókon és a koszon kívül, számokban kifejezve is siralmas. Főpolgármesteri kampányában és azt követően összesen több mint 150 ígéretet tett, de körülbelül 130 ezen a szinten meg is rekedt: megmaradt csupán ígéret – tették hozzá.

 

Karácsony Gergely ígéretei

Az első ígéretek között szerepelt a zöldítés: kihirdeti a klímavészhelyzetet, elindítja Budapest zöldítési programját. Létrehozza Budapest legnagyobb zöldövezetét a Margitszigettől a Római-partig. Minden Budapesten születő gyerek kap tőle egy fát, ami szerinte évente 15 ezer facsemetét jelent a közterületeken. Tarlós István tervei nyomán új zöldfelületeket is ígért, egész pontosan Ferencvárosban és Észak-Csepelen – ebből nem valósult meg gyakorlatilag semmi. Sem Budapest legnagyobb zöldfelülete, fát sem ültetnek az újszülöttek után, a két kerületben nincs új zöldfelület. A klímavészhelyzetet meghirdette, de ez egy deklaráció, nem következik belőle semmi. Eközben Karácsony folyamatosan akadályozza Budapest tényleg „legzöldebb” projektjét, a kormány által vezényelt Liget-projektet – aminek köszönhetően megújul és még zöldebbé válik a Városliget.

Karácsony bérlakásprogramot is ígért Budapestnek – nem lett belőle semmi. Azt ígérte, az ötszázmillió forint feletti budapesti ingatlanokat megadóztatná, az ebből befolyó összeget pedig szociális bérlakásépítésre költené. A budapesti lakásállományon belül az önkormányzati bérlakások arányát 4,5-ről tíz százalékra emelné, lakásügyi ombudsmant nevezne ki, a lakbért pedig az önkormányzati lakások esetében jövedelmi helyzethez igazítanák– de hozzá sem nyúlt a bérlakások témájához.

Az ígéretek között szerepelt az esélyegyenlőségi iroda létrehozása, a nők és a férfiak bérének egyenlővé tételét vizionálta a budapesti cégeknél – mindebből semmi sem valósult meg, a bérek és a túlórázás is változatlan maradt Budapesten.

Karácsony a fővárosi önkormányzat épületét, vagyis a Városházát megújította volna, ha betartja ígéretét – ehhez képest az eladási szándékról lehetett később hallani a sajtóban. Ráadásul a hátsó udvarból – ahol a képviselők parkolnak – olyan parkot ígért, ami minden budapesti előtt nyitva lesz. Valami kis elmozdulást történt ebben az ügyben, néha megnyitják az egyébként gazzal borított területet.

Karácsony az egészségügyi ellátásra is tett néhány ígéretet. Megígérte, hogy ha megválasztják, fővárosi finanszírozású szűrőprogramot indít a rákos megbetegedések kiszűrése érdekében – eddig egyedül Ferencvárosban lett CT-berendezés, azt is a kormány finanszírozta a Nemzeti Atlétikai Stadion építésekor, Baranyi Krisztina polgármester kérésére.

A nyugdíjasokat és rászorulókat sem hagyta ki a szórásból Karácsony, nekik nemcsak a választási évben, hanem minden évben legalább húszezer forint fűtési támogatást ígért. Olyan konkrét vállalást is tett, hogy „minden kerület vállaljon részt abból, hogy a fűtési szezonban a családok ki tudják fizetni a számláikat”. A főpolgármester több év semmittevés után 2022-ben új rezsitámogatási rendszert jelentett be, ebben részben eleget tett ígéretének –  igaz, csak az átlagnyugdíjnál kevesebb nyugdíjat kapókra terjesztették ki a csomagot, nekik 24 ezer forintot biztosít. 

Karácsony belengette, hogy ingyenessé teszi a tömegközlekedést a 14 év alattiaknak és az álláskeresőknek – ezt az ígéretét teljesítette, de mondjuk ehhez elég volt egy tollvonás. Ám azt is megjelölte, hogy ciklusa végére eléri, hogy az éves BKV-bérlet napi száz forintot jelentsen az utazóknak – de ezek a bérletek a 365 ezer helyett bőven a százezer forintos nagyságrendben kaphatók ma is.

 

Mit tett Karácsony az elmúlt négy évben?

A főpolgármester bejelentette, hogy a várost csődközeli helyzetbe kormányozta, ezért hitelt vett fel. A BKK-jegyek 28 százalékos áremelésével korábbi saját magának mondott ellent.  De a BKK-jegyáremelések előtt kevéssel fizetett ki több száz milliós prémiumot a fővárosi cégek vezetőinek. Két nap alatt majdnem ötven fővárosi vezetőnek hagyott jóvá prémiumot Karácsony, az érintettek összesen 280 millió forintnál is többet tehettek zsebre. A BKV és a BKK vezetőinek összesen 65 millió forintot jutott. 

A főpolgármester csaknem százszázalékosan megemelte a piaci árusok (őstermelők) bérleti díját, akik a bezáráson gondolkodnak emiatt. Itt is saját ígéretének mondott ellent Karácsony, hiszen a piacokat üzemeltető fővárosi cég átszervezésénél azt mondta, nem látják kárát az árusok a változtatásnak.
A jóval később és drágábban átadott Blahán lévő közvécé többet van zárva, mint nyitva.

Parkolóhelyeket számolt fel, megemelte a parkolási díjakat, kiterjesztette a fizetős zónákat olyan helyeken is, amelyek korábban ingyenesek voltak.
Írásos ígérete ellenére, nagy dugókat okozva nem adta vissza az autósforgalomnak a Lánchidat, amelyet egyébként jóval drágábban és kevesebb műszaki tartalommal valósított meg, mint az az eredeti tervekben szerepelt.

Városszerte megjelentek a biciklisávok mellett a „Geri-karók”: az Üllői úti és Váci úti sávval közfelháborodást váltott ki, nemcsak a budapestiek, de a mentősök között is: növelik a káoszt és a dugókat városszerte.

Újrafestetett néhány kerékpárutat – ami rendben is lenne, de sajnos a zebrák újrafestésére jóval kevesebbet költ, mint erre: még saját bevallásuk szerint is így egyre rosszabb, veszélyesebb lesz a helyzet a láthatatlan zebrák és sávfelfestések miatt. Újabb rovarhoteleket, darázsgarázsokat és méhbarát kerteket telepíttetett fővárosi közparkokba. Bár a főpolgármester erre a legbüszkébb, a budapestiek többsége inkább gyomos, gazdátlan részeknek látja ezeket a területeket.

Borítókép: Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.