Az apa nem akarta, hogy a gyereke román nyelvű iskolába járjon, ezért Magyarországra szöktette

Régóta húzódó vita van a gyermek szülei között.

Forrás: Maszol2023. 10. 04. 20:09
null
Budapest, 2014. szeptember 1. Elsõ osztályos diákok a budapesti Szenczi Molnár Albert Református Általános Iskolában 2014. szeptember 1-jén. Megkezdõdött a tanítás az iskolákban, az összes évfolyamon mintegy 1 millió 267 ezer diák kezdte meg tanulmányait az új tanévben. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermek anyjának beleegyezése nélkül Magyarországra vitte fiát egy nagyváradi apa, mert nem jutottak dűlőre a hatéves fiú oktatása terén – írta meg a Maszol. Mint jelezték, a Bihoreanul portál értesült a régóta húzódó vitáról, amelynek központjában az áll, hogy miközben a férfi magyar nyelvű tanintézetbe íratta volna gyermekét, a nő a bíróságon harcolta ki, hogy román nyelvű iskolába járjon a közös gyermekük.

Felidézték, hogy a pár négy évvel ezelőtt vált külön, a nő szerint azért, mert a férj megtiltotta neki, hogy otthon románul beszéljen a gyermekükkel. Jelezték, hogy a gyámságot a nőre ruházta a bíróság, de az apának is rendszeres láthatási joga volt, külföldre is vihette a gyermeket, annak nevelését érintő kérdésekben pedig elviekben közösen kellett volna döntéseket hozniuk.

Az iskolaválasztás esetén a nagyváradi bíróság tavaly májusban úgy ítélte meg, hogy román nyelvű osztályba kell íratni a gyermeket, a határozatot pedig idén februárban másodfokon a Bihar megyei törvényszék is helybenhagyta.

A cikk megjegyezte, hogy ez felerősítette a szülők közötti viszályt, mivel az apa állítólag az anya beleegyezése nélkül thaiföldi kirándulásra vitte a fiút, hazudott neki, és elutasította, hogy időben visszavigye a gyermeket a nőnek. Ezután az apa szeptember 11-én nem vitte el a gyermeket az iskolai megnyitóra, mint ahogyan az anyjának sem adta át, majd azt állította, hogy a nő elhanyagolta a gyermeket, és az nem akar vele lenni.

A nő feljelentést tett a rendőrségen, majd három hónapos bírósági végzést kért a gyermek védelme érdekében. A bíróság szeptember 20-án ezt jóváhagyta, azzal érvelve, hogy az apa társadalmi és lelki erőszaknak vetette alá a gyermeket azáltal, hogy szándékosan elszigetelte az anyjától és a barátaitól, és rákényszerítette, hogy magyar nyelven beszéljen és tanuljon.

Azonban az apa már Magyarországra költöztette a gyermeket, ahol be is íratta egy iskolába, és miközben Nagyváradon megfellebbezte a távolságtartási végzést, Magyarországon pert indított, hogy megszerezze a gyámságot.

A Bihoreanul úgy tudja, hogy az apa a Nagyváradi Filharmónia alkalmazásában áll, de gyakorta hiányzik betegszabadság miatt, szabadságkérelme kapcsán pedig vizsgálat indult.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.