Brüsszel a „független” újságíróknak is juttat mintegy 4 milliárd forintot

Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,6 milliárd forint) értékű pályázati felhívást tett közzé, hogy ösztönözze a fiatalokat célzó, az aktuális ügyekről szóló, határokon átnyúló perspektívát bemutató híradások készítését. Brüsszel emellett a Gázai övezetet is tovább támogatja a múlt heti terrortámadások után, a hazánknak járó uniós forrásokat viszont továbbra sem fizeti ki, minden alkalommal újabb elvárásokat támaszt, amelyekre hivatkozva végül késlelteti kifizetni a magyar pedagógusok béremeléséhez hiányzó összegeket is.

Forrás: MTI2023. 10. 12. 23:14
JOUROVÁ, Vera
Brüsszel, 2023. július 5. Vera Jourová, az Európai Bizottságnak (EB) az értékek és átláthatóság ügyében illetékes alelnöke az uniós testületnek a jogállamiságról az idén negyedik alkalommal készített jelentését bemutató sajtóértekezleten a bizottság heti ülését követõen Brüsszelben 2023. július 5-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság 9 millió euró (mintegy 3,6 milliárd forint) értékű pályázati felhívást tett közzé, hogy ösztönözze a fiatalokat célzó, az aktuális ügyekről szóló, határokon átnyúló perspektívát bemutató híradások készítését – tájékoztatott a brüsszeli testület csütörtökön. A pályázat célja a kiírás szerint, hogy „a szerkesztői függetlenség teljes szavatolása” mellett támogassa az európai fiataloknak szóló és általuk előállított, az aktuális kérdésekről szóló tartalmak készítését.

JOUROVÁ, Vera
Vera Jourová, a brüsszeli Európai Bizottság egyik biztosa (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

A brüsszeli közlemény Vera Jourová értékekért és átláthatóságért felelős uniós biztost idézte, aki azt írta: „több információra és kevesebb dezinformációra van szükség. A tényeknek és a híreknek mindenkihez el kell jutniuk. El kell elérni a fiatalokat új, személyre szabott formátumokkal. Az uniós pályázat ezt támogatja, teljes szerkesztői függetlenség mellett bevonva az EU média- és ifjúsági szervezeteit.”

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos hozzátette:

az EU legújabb finanszírozási lehetősége összhangban van azzal a szélesebb körű stratégiával, mely javítani kívánja az információhoz való hozzáférést és az innovációt a hírmédia-ágazatban. Szavai szerint alapvető fontosságú, hogy a média sokszínű és vonzó tartalmakat kínáljon, olyat, amelyet az európai fiatalok készítettek az őket foglalkoztató témákban.

Korábban beszámoltunk arról is, hogy nyílt pályázatot hirdet a „független” újságírás és a civilek támogatására az amerikai nagykövetség is. A program célja, hogy elősegítsék „a magas színvonalú újságírást”, valamint a „független” sajtóorgánumok és újságírók hosszú távú életképességét.

Amennyiben a kezdeményezés az Egyesült Államok Külügyminisztériumának érdekeit szolgálja, a támogatások további folyósítására is lehet számítani.

Érdemes megjegyezni, hogy míg Brüsszel ilyen, és ehhez hasonló projektekre bőségesen juttat forrást, sőt, még a Gázai övezetet is tovább támogatja a múlt heti terrortámadások után, a Magyarországnak járó uniós forrásokat továbbra sem fizeti ki, minden alkalommal újabb elvárásokat támaszt, amelyekre hivatkozva végül késlelteti kifizetni a magyar pedagógusok béremeléséhez hiányzó összegeket is.

Borítókép: Vera Jourová (Fotó:MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.