Ebben a városban nem viccelnek, négyszáz kilós töklámpás díszíti az egyik utcát

Egy órán át faragták, Magyarország idei legnagyobb töklámpásaként hivatkoznak rá.

2023. 10. 31. 13:01
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még néhány napig biztosan láthatjuk Székesfehérvár egyik alkalmi nevezetességét, a hatalmas töklámpást, amely a Fő utca egyik étterme előtt található. A több mint négyszáz kilogrammos óriás tököt egy órán keresztül faragták – számolt be róla az FMC. A helyi lap az étterem üzletvezetőjétől megtudta, már tavaly is szerettek volna egy óriás tököt szerezni az étterem elé az egyik sütőtökös séfajánlatuk miatt, de akkor nem jött össze. Loboda Damián szerint talán ezt a hetet még kibírja az óriási töklámpás, aztán mindenképpen elszállítják. 

A hazai termesztésű tök a szlovén–osztrák határ környékéről került előbb a martonvásári óriástök-mérő versenyre, majd onnan hozták Székesfehérvárra.

Az étterem előtt pöffeszkedő tök a versenyen majdnem dobogós helyre került, negyedik helyezést ért el. Az üzletvezető úgy tudja, hogy a harmadik helyezettből szintén próbáltak valahol lámpást faragni, de az széttört, így valószínűleg 

a Székesfehérváron található lehet idén az ország legnagyobb töklámpása.

Az FMC felidézi, a világ legnagyobb töklámpását tavaly októberben készítették el az Egyesült Államokban. A Maverick névre keresztelt példány a faragás előtt 1161 kilogrammot nyomott, a teljes magassága pedig kis híján 130 centiméter volt. A Guinness-világrekordként hitelesített töklámpás elkészítésére egy rutinos faragót kértek fel október 28-án, akit egy sas formájú lámpás elkészítésével bíztak meg.

Borítókép: Az óriás töklámpás tulajdonosa, Loboda Damián (Forrás: FMC.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.