Pénteken akár 30 fok is lehet Magyarországon + videó

Csütörtökön szubtrópusi léghullámok érkeznek az ország fölé, pénteken pedig gyakorlatilag biztosan megdől a napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, sőt számottevő esély van arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 fokot – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Forrás: MTI, MET2023. 10. 18. 19:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugat-európai markáns ciklon előoldalán déli, délnyugati áramlással, rendkívüli intenzitással dől be az afrikai eredetű meleg légtömeg Közép-Európa térségébe, amely még a Germán-lengyel-alföld déli részét is eléri.

Az Európa északi, északkeleti országait elárasztó hideg, sarkvidéki levegő hatása pedig kérészéletűnek ígérkezik, a múlt hétvégi számításokkal ellentétben nemhogy egyáltalán nem lesz hatással Közép-Európa időjárására, hanem a hét legvégére a szárazföld peremterületeire szorul vissza – tették hozzá.

Az előrejelzés szerint a szubtrópusi léghullámok erőteljes beáramlása csütörtökön kezdődik, 

pénteken pedig tetőzik a meleg, ekkor gyakorlatilag biztosan megdől a 26,9 fokos napi országos maximum-hőmérsékleti rekord, 

amelyet 2019-ben Adonyban mértek – írták, hozzátéve: számottevő az esély arra, hogy a csúcsérték – október második felében példa nélküli módon – elérje, sőt meghaladja a 30 fokot.

Közösségi oldalukon azt írták, hogy a markáns ciklon hidegfrontja – eső, zápor, esetleg zivatar kíséretében – szombaton vonul át az ország fölött, és több fokkal visszaveti a hőmérsékletet, de még így is az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb maradhat az idő.

 

Milyen idő lesz csütörtökön?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint délnyugat felől fokozatosan megvastagszik a felhőzet, de a hajnali órákban nyugaton már vékonyodások, szakadozások is lehetnek a felhőtakaróban.

Az éjszaka második felében helyenként kisebb eső előfordulhat.

Csütörtökön változóan, illetve erősen felhős lesz az ég. A Dunántúlon lehet szakadozottabb a felhőzet, arra valószínű a legtöbb napsütés. Több helyen számíthatunk csapadékra, nagyobb eséllyel a keleti, északkeleti harmadban.

A délies szél éjszaka megélénkül, napközben már nagy területen élénk lesz, főleg az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. Az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön gyengébb lesz a keleties légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5, 10 fok között alakul. Az eleinte kevésbé felhős északkeleti részeken fagypont alatti értékek is előfordulhatnak. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 14, 21 fok között valószínű. 

Északkeleten csak 8, 13, míg délnyugaton, nyugaton 22, 24 fok között valószínű.

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.