Friss kutatás mutat rá: Magyarországon erős a kapcsolat a nagyszülők és unokáik között

Az összetartozás érzését jelzi, hogy a nagyobb családi ünnepeket a nagyszülők többsége együtt tölti a gyermekeivel és az unokáival (84 százalék) – egyebek között ez derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) legfrissebb kutatásából. A reprezentatív felmérés arra is rámutat, hogy minél több az unoka, annál nagyobb a boldogságérzet.

2023. 10. 01. 9:27
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminchárom éve, minden év október elsején, a Föld különböző országai ünnepi rendezvényekkel köszöntik az idős embereket. Hazánkban is kiemelten fontos és jeles nap az idősek világnapja.

A magyar családokban az idősek és a fiatalok kapcsolata kifejezetten jó, a családok többségében legalább hetente találkoznak az idősebb és a fiatalabb generációk tagjai (69 százalék). A gyermekek nevelésében a nagyszülők csaknem kétharmada (63 százalék) aktívan részt vesz – derült ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Idősek világnapjára készült kutatásából. Minden hatodik családban van nagyszülői segítség, a kutatásban részt vevő családok felénél a gyermeknevelésben és a házimunkában is számíthatnak az idősebb generációkra, a családok felében például a nyári szünet egy részét az unokák a nagyszülőkkel töltik. A válaszadók háromnegyede szerint a nagyszülők lelki értelemben is, tízből négy esetben pedig anyagi szempontból is fontos támaszai a családtagoknak.

A Kopp Mária Intézet kutatásából az is jól látszik, hogy nemcsak a fiatalabb generációk számíthatnak az idősebbekre, hanem fordítva is: az idősek többsége számíthat a családtagjaira, amikor közös programokról (65 százalék), egészségügyi, orvosi ellátásukról (61 százalék), hivatalos ügyek intézéséről (47 százalék), háztartási feladatokról (45 százalék) vagy akár pénzügyi támogatásról (30 százalék) van szó.

Tízből nyolc nagyszülő legalább hetente találkozik az unokáival, a nagyszülők 41 százaléka naponta, 38 százaléka hetente, hat százaléka havonta többször is, 11 százaléka pedig ennél ritkábban találkozik az unokájával.  

Egy tízes skálán azoknak a legmagasabb a boldogság- és a biztonságérzete (7-es érték feletti), akiknek legalább három vagy több unokájuk van. 

A kutatásban részt vevő idősek kétharmadának van olyan betegsége, amire gyógyszert szed, ugyanakkor tízből nyolcan saját bevallásuk alapján rendszeresen mozognak és figyelnek a testi egészségükre. A magyarországi idős emberek többségére jellemző az aktív idősödés és a tartalmas időtöltés, hiszen kétharmaduknak (66 százalék) van valamilyen hobbija, és több mint az idősek fele (55 százalék) tagja valamilyen családon kívüli, például vallási közösségnek is.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.