Különleges éjszakák elé nézünk, ritka látványosság tűnik fel az égen

Az éjfél utáni órákba kell majd résen lenni.

Forrás: Ripost2023. 10. 22. 13:32
hullócsillag Fotó: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érdemes lesz figyelni hétvégén az eget, lenyűgöző látványban lehet részünk, ugyanis közeledik az Orionidák meteorraj csúcspontja – írja a Ripost.

Mint minden évben, idén is a Nap körüli pályán keringve kétszer keresztezzük a Halley-üstökös törmelékfelhőjét. A májusi Éta Aquaridák és az októberi Orionidák meteorraj ezen törmelékekből származó csillaghullását láthatjuk.

Idén, ahogy általában minden évben, október 22-re esik az Orionidák maximuma. Tiszta éjszaka esetén, fényszennyezéstől távol eső területen jó alkalom nyílhat a csillaglesre. A Hold sem fog világítani, ugyanis napnyugta után az is eltűnik.

Az éjfél utáni órákban óránként akár tíz hullócsillag is feltűnhet, legtöbbjük az Orion csillagkép környezetében észlelhető.

Az Orion az éjszaka második felében magasan a horizont felett látszik majd. 

Az Orionidák mellett október 24-én éjjel a Leo Minoridák rajainak maximuma várható, így ezen az éjszakán is láthatunk néhány fényes meteort.

Viszont vasárnap éjjel gyakran takarhatják felhők az eget, így szerencsésnek kell lennünk, hogy megcsodálhassuk ezen az éjjelen az októberi csillaghullást az átmeneti felhőmentesebb időszakokban. Ugyanakkor előtte és utána is több éjszaka láthatunk hullócsillagokat, bár nem nagy számban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.