Ma a reformáció mellett a 105 évvel ezelőtt meggyilkolt gróf Tisza Istvánra is emlékezünk

– Gróf Tisza István harcos, keresztyén és magyar volt – mondta Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár kedden Budapesten, a Kossuth téren, a 105 éve meggyilkolt néhai miniszterelnök szobránál tartott megemlékezésen.

Forrás: MTI, FACEBOOK2023. 10. 31. 20:34
TISZA István; NAGY János
Budapest, 2023. október 31. Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezetõ államtitkár beszédet mond a Tisza István halálának 105. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten a Kossuth téren, Tisza István emlékmûvénél 2023. október 31-én. Tisza Istvánt 1918. október 31-én, a Tanácsköztársaság idején gyilkolták meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államtitkár szerint a Tiszához hasonló, nagy formátumú államférfiakat lehet szeretni, lehet gyűlölni, de soha nem lehet őket figyelmen kívül hagyni. Tisza István széles látókörű, rendkívüli vezetői képességekkel rendelkező politikus volt, aki gyűlölte a szélsőségeket, a demagógiát, az olcsó politikai frázisokat – hangsúlyozta.

Nagy János felidézte: bár Tisza István eleinte az Osztrák-Magyar Monarchiában látta Magyarország megmaradásának biztosítékát, később úgy vélekedett, hogy hazánk tragédiáját nem az elveszített háború, hanem a kommunizmus terjedése és szimpatizánsaik erőszakossága, rémuralma idézte elő.

Az államtitkár kiemelte: az akkori szellemi kor rányomja a bélyegét a mai magyar valóságra is, ma is küzdenünk kell ellene. Ezek a körök igyekeztek és igyekeznek Tisza Istvánt egyedüli felelősnek beállítani az I. világháború és Magyarország területei többségének elvesztéséért.

Nagy János felidézete Tisza István azon gondolatát, amelyet egy korábbi, ellene elkövetett merényletkísérlet után mondott a barátainak:

Bátran, ahogyan éltem, úgy akarok meghalni.

Mohácsy István, a Fidelitas alelnöke beszédében emlékeztetett rá, hogy az I. világháború egy pisztolylövéssel kezdődött Szarajevóban, majd Magyarország számára egy újabb pisztolylövéssel ért véget 105 esztendeje Tisza István zuglói lakásában.

Tisza Istvánt 1918. október 31-én, a Tanácsköztársaság idején gyilkolták meg.

A politikus elmondta, hogy a néhai miniszterelnököt sokan ma is megosztó politikai szereplőnek tartják, azt ugyanakkor a legtöbben elismerik, hogy vitatható döntései mellett is egész életében a magyar nemzet javát szolgálta.

A megemlékezésen felidézték, hogy Tisza István szobrát először 1934. április 22-én avatták fel, amelyet 1945 tavaszán ismeretlenek leromboltak.

Az emlékművet másodszor 2014-ben, Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében avatták újjá. Az akkori események kapcsán elhangzott: a kormányfő reményét fejezte ki, hogy az emlékmű újraállítása egy új, nemzetépítő korszak elindulásának szimbóluma lehet. A miniszterelnök korábban arról beszélt, hogy egy-egy köztéri szobor lerombolása jelentheti egy korszak végét, de egy újabb felállítása lehet egy jobb korszak kezdete is – hangzott el a volt miniszterelnök szobránál.

A rendezvényen számos szervezet és Tisza István dédunokái jelenlétében megkoszorúzták a néhai kormányfő szobrát. A megemlékezés védnöke Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke volt, akit Bellavics István, az Országgyűlés Hivatalának Közgyűjteményi és Közművelődési igazgatója képviselt az eseményen.

A magyar protestantizmus ügye benső, elválaszthatatlan szolidaritásban van a magyar nemzet, a magyar szabadság ügyével.

– Ma nemcsak a reformációra emlékezünk, hanem a 105 évvel ezelőtt meggyilkolt gróf Tisza István néhai miniszterelnökre is, aki kálvinistaként ezeket a szavakat nemcsak mondta, hanem élte is. Sőt, életáldozatával adott ennek nyomatékot – írta Nagy János államtitkár a Facebook-bejegyzésében.

Borítókép: Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár beszédet mond a Tisza István halálának 105. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen Budapesten a Kossuth téren, Tisza István emlékművénél 2023. október 31-én. (Fotó: MTI/ Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.