Megúszhatja a börtönt a pesterzsébeti iskolai tragédiát okozó sofőr

Felfüggesztett szabadságvesztéssel megúszhatja a pesterzsébeti iskolai balesetet okozó teherautó-sofőr. A férfi ellen halált okozó közúti baleset gondatlan okozása miatt indult eljárás.

Forrás: BORSONLINE2023. 10. 19. 19:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akár felfüggesztett büntetéssel is megúszhatja a pesterzsébeti iskolai balesetben vétkes sofőr. Október 10-én, kedd reggel a Gyulai István Általános Iskolából éppen elszállítani készültek a gyerekek által gyűjtött papírhulladékot. A konténeres teherautó sofőrje elvétette a manővert, ezért a jármű beleakadt a kerítésbe, a kőtömb pedig ráborult az édesanyja kíséretében érkező kilencéves Ricsikére. A kisfiúnak esélye sem volt a baleset túlélésére.

A járművezető azonnal megállt, kiszállt a fülkéből, és megnézte, miben segíthet, de már semmit sem tehetett.

A 48 éves férfi szabadlábon védekezhet. A rendőrség halálos közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljárást ellene. Berényi András sztárügyvéd kifejtette, mire számíthat a férfi.

Nyilvánvaló, hogy egy nagyon szomorú, véletlen baleset történt, de a jogi minősítése valóban »halálos közúti baleset gondatlan okozása«. Fontos tisztázni, hogy a férfi nem állt alkoholos befolyásoltság vagy drog hatása alatt

– szögezte le a jogász, majd a saját praxisából felidézett egy hasonlóan tragikus esetet.

– Az egyik ügyfelem éppen kiállt a garázsából, és nem vette észre, hogy a gyermeke viccből elbújt az autó mögött. Az apa ennek következtében áthajtott a kisfiún, aki meghalt. A védencemet végül gondatlanságból elkövetett emberölésért elítélték.

Pesterzsébet, iskolai tragédia, búcsúztató
Rengetegen gyújtottak  mécsest az iskola előtt. Fotó: Bors

A kérdésre, hogy a pesterzsébeti iskolai tragédiát okozó sofőr milyen ítéletre számíthat, Berényi elmondta: a büntető törvénykönyv a tettet 1–5 év szabadságvesztéssel rendeli büntetni.

Amennyiben a férfi büntetlen előéletű, a bírói gyakorlat szerint a középmértékű büntetést veszik alapul. Egy kétéves büntetés felfüggeszthető

– szögezte le Berényi András. Hozzátette: mindenképpen figyelembe veszik, hogy a sofőr korábban megsértette-e a KRESZ rendelkezéseit, összegyűjtött-e büntetőpontokat, illetve okozott-e már balesetet – olvasható a Bors cikkében.

Borítókép: A sofőrt őrizetbe vették az eset után (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.