Navracsics Tibor elmondta, hogyan állnak a tárgyalások az EU-s forrásokról

A területfejlesztési miniszter jelezte, hogy a szándékukban áll a leghamarabb lezárni a tárgyalásokat.

Forrás: MTI2023. 10. 20. 6:58
NAVRACSICS Tibor
Veszprém, 2023. június 8. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter beszédet mond a Laczkó Dezsõ Múzeum megújuló épületének bemutatóján, valamint az Egry József festõmûvész munkásságát bemutató megnyitó kiállítás sajtótájékoztatóján 2023. június 8-án. Az intézmény június 24-én Egry József 140 - Balaton, Szicília, Nervi címû kiállításával nyitja meg a kapuit a Múzeumok Éjszakájának kiemelt helyszíneként. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Abban bízunk, hogy az Európai Bizottsággal olyan megállapodást tudunk kidolgozni, amely mind a két fél számára megfelelő – mondta Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter Brüsszelben az MTI-nek. Jelezte: a szándékuk továbbra is az, hogy a lehető legrövidebb időn belül eredményesen záruljanak le a tárgyalások, ezért növelték ezeknek a konzultációknak és megbeszéléseknek az intenzitását.

Navracsics Tibor az uniós források felszabadításával kapcsolatos intézkedések végrehajtási folyamatával kapcsolatban tárgyalt Didier Reynders jogérvényesülésért és Johannes Hahn költségvetésért felelős biztossal.

Mint mondta, alapvetően a kondicionalitási eljárásról, az úgynevezett szupermérföldkövekről volt szó, és a tárgyalások az igazságügy mellett más területeket is érintettek. Hozzátette: önjelölt határidők vannak, de szeretné, ha november végére megállapodhatnának. Ismertette, hogy a megbeszélések jól haladnak az Erasmus ügyében és az alapítványi fenntartásban működő egyetemek kérdésében is, a felek javaslatai már nagyon közel állnak egymáshoz.

Azzal kapcsolatban, hogy a Financial Times üzleti napilap nemrég arról írt: a bizottság alkut köthet a magyar kormánnyal azzal a feltétellel, hogy Magyarország támogatja az uniós költségvetés növelését és az Ukrajnának nyújtott újabb pénzügyi támogatást, a miniszter kijelentette: 

Mi erről nem tudunk, de nagyon szeretnénk befejezni a tárgyalásokat minél korábban, hiszen mi eddig tartottuk is a menetrendet.

Arra az újságírói kérdésre, miszerint Donald Tusk lengyel miniszterelnök-jelölt a választási kampányban úgy nyilatkozott: ha ő lesz a kormányfő, akkor Lengyelország megkapja a visszatartott uniós forrásokat, Navracsics Tibor kifejtette: ha ez valóban csak attól függ, hogy ki a miniszterelnök vagy milyen kormánya van az országnak, akkor ez azt jelenti, hogy a bizottság alapvetően politikai alapon tesz különbséget bizonyos tagországok közt, és ez nem egyeztethető össze az uniós testület küldetésével.

 

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.