Óriási szükség van a tízparancsolat tanítására

Megújult a budapesti Lehel téri Szent Margit-templom, melynek átadóján Soltész Miklós államtitkár mondott beszédet.

Forrás: MTI2023. 10. 15. 13:07
SOLTÉSZ Miklós
Új óvoda épül Veszprémben több mint egymilliárd forintból Fotó: Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy olyan világban, ahol Isten nevében gyilkolnak és a teremtett világot romboló ideológiák terjednek, óriási szükség van a tízparancsolat tanítására, amelyet a keresztény egyházak is közvetítenek – jelentette ki Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében, melyet a megújult a XIII. kerületi Lehel téri Szent Margit-templomban mondott. Hozzátette: 

egy néhány hónapja megjelent felmérés szerint a magyarok 85 százaléka fontosnak tartja saját életében a tízparancsolatot. A kormány ezért is támogatja a keresztény közösségeket templomaik, közösségi tereik felújításában.

Soltész Miklós örömét és háláját fejezte ki, hogy Budapesten számos templomot és kápolnát renováltak az elmúlt időszakban, és Ferenc pápa kétszer is ellátogatott a fővárosba. Ezek mind a keresztény közösséget erősítik – mutatott rá.

A kívül-belül felújított épületet Erdő Péter bíboros, esztergom–budapesti érsek áldotta meg szentmisén. Homíliájában a bíboros arról beszélt, hogy a templom ősidők óta az Istennel való találkozás helye, a katolikus templomokban pedig Jézus Krisztus, aki a saját testét is templomnak nevezte, különleges módon található meg az eucharisztiában. – Nemcsak azért, mert jelen van az imádkozó közösségben, ahol ketten-hárman összegyűlnek az ő nevében, hanem „egészen különleges módon itt van az eucharisztiában” – fogalmazott a bíboros.
Úgy folytatta: őt ünnepeljük a szentmisében, ő a táplálékunk, amikor áldozunk. – Ő az, aki a templomból kiindulva meg tudja teremteni közöttünk az imádság és a segítő szeretet közösségét, és aki rajtunk keresztül is meg akarja menteni a világot a bűntől, a reménytelenségtől, minden gonosz indulattól – mondta Erdő Péter.
A szentmise végén a hívek körmenetet tartottak a kilencven éve felszentelt templom körül.

Borítókép: Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az Örömhír Evangélikus Keresztény Óvoda alapkőletételén Veszprémben 2023. október 10-én. Az intézmény 1,2 milliárd forintból épül az óvodafejlesztési program segítségével (Fotó: MTI/Bodnár Boglárka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.