Papíron szakértőket, valójában aktivistákat toboroznak Dobrevék

A baloldali pártok többsége ma már a halálsorra került, önállóan képtelenek lennének átlépni a parlamenti bejutási küszöböt, és szervezeti erejüket elvesztették – nyilatkozta lapunknak Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője. Nem véletlen, hogy az ellenzék rendre a Facebookon toboroz aktivistákat, holott ez a módszer korábban sem hozta meg a várt sikert.

2023. 10. 07. 5:45
Árnyékkormány programbemutató
Dobrev Klára Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lehet túl jól eleresztve szakpolitikusokkal a Demokratikus Koalíció, legalábbis erre utal, hogy a párt a Facebookon toboroz olyan önkénteseket, akik szakmai ötletekkel látják el a DK-t. Így lehet jelentkezni a Varga Zoltán vezette népjóléti és szociális, a Kocsis-Cake Olivio által irányított zöld, valamint a Varjú László neve alatt futó gazdaságpolitikai és költségvetési műhelycsoporthoz. 

Az sem jelent gondot, ha a jelentkező nem ért ezekhez a területekhez, a DK „szociáldemokrata programjához” is lehet ötleteket adni. Dobrev Klára saját oldalán hirdeti: mindenkit várnak az árnyékkormány szakmai csapatába, akinek van ötlete arra, „hogy lesz hazánkból egy európai Magyarország”.

A szakmai toborzás okafogyottnak tűnik, tekintve, hogy Dobrev Klára már elindította a párt szakpolitikai programbemutatóját, így nem lenne meglepő, ha kiderülne, hogy Gyurcsány Ferencék sokkal inkább aktivistákat próbálnak verbuválni, hogy megspórolják a szervezetépítést, ami egyébként 

klasszikus baloldali recept, igaz, a legutóbbi országgyűlési választáson is vereséghez vezetett. 

Aktivistákat toboroztak a 2022-es országgyűlési választások előtt az egységes ellenzék politikusai, mondván: „a változáshoz te is kellesz!”, de a korábban Karácsony Gergely kampányát erősítő Bajnai Gordon is a Facebookon kezdett aktivisták toborzásába, arra hivatkozva, hogy félti a választás tisztaságát. A toborzás valódi oka feltehetően az volt, hogy a baloldal szinte egyáltalán nem rendelkezett mozgósítható szimpatizánsokkal. 

Az, hogy az ellenzék nem bír szervezeti háttérrel, stabil aktivistahálózattal, a baloldal az országot romboló tevékenységével magyarázható. Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője szerint ugyanis 

a baloldal éppen abban az időszakban bizonyította be a legfényesebben alkalmatlanságát, amikor az ő feladatuk lett volna az ország irányítása. 

– A magyar emberek a mai napig nem felejtették el, hogy már azelőtt válságba sodorták az országot, mielőtt bármiféle nemzetközi gazdasági krízis felütötte volna a fejét. „Kormányzásuk” nem volt több be nem váltott szép szavaknál és megszorításoknál – fogalmazott az elemző, aki példaként említette, hogy elvettek egyhavi nyugdíjat, a közszférában dolgozóktól egyhavi bért, és a választási ígéreteikkel szöges ellentétben sokszorosan megemelték a rezsiköltségeket. – Az irányítást lényegében átadták külföldi szereplőknek, és a választók igényei helyett Brüsszel, valamint az – általuk tetszhalottá varázsolt gazdaságot lélegeztetőgépen tartó – IMF vezetőinek parancsaihoz igazodtak – hangsúlyozta Zila János. Hozzátette: nincs ez másként most sem, hiszen az emberek egyértelmű akaratával szemben támogatják a szomszédos Ukrajnában dúló háború szítását, az európai gazdaság alapjait leromboló szankciókat és Brüsszel migrációval kapcsolatos döntéseit. Mint fogalmazott, 

a baloldali pártok szövetségét is csak a külföldi zsold és a hatalom vágya tartja össze a Jobbiktól Gyurcsány Ferenc pártjáig.

 – Alkalmatlanságukat napról napra bizonyítják önkormányzati szinten is. Milliós prémiumokat osztanak saját embereiknek, miközben hetente jelentik be a főváros csődjét, káoszt teremtenek a közlekedésben, Budapesten minősíthetetlen a köztisztasági helyzet, a térdig érő gazt pedig kaszálás helyett elkeresztelték méhlegelőnek – sorolta az elemző.

Megítélése szerint jól jellemzi a hazai politikai erők közötti különbséget, hogy

 míg a szellemi értelemben is jelentős hátrányban lévő baloldal mondanivalóért áll sorba a washingtoni demokratáknál, addig a konzervatív kormányzat ötleteire világszerte kíváncsiak, legyen szó családtámogatásokról, a gyermekek vagy a határok védelméről.

 – Ezt a különbséget a választók is pontosan látják, és ennek köszönhető, hogy a baloldal pártjainak többsége ma már a halálsorra került, hiszen önállóan képtelen lennének átlépni a parlamenti bejutási küszöböt. 

Szervezeti erejüket elvesztették, és csak akkor van esélyük érdemi pozíciók megszerzésére, ha az egyetlen stabilan öt százalék fölött álló párt vezetője, Gyurcsány Ferenc is támogatja őket 

– hangsúlyozta Zila János.

Borítókép: Dobrev Klára és Varjú László a DK programbemutatóján (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.